Libar

Sollemnitas Omnium Sanctorum

Sigurno se mnogi od vas trenutno pitate zašto se pred svakom trgovinom ispred koje prolazite nalazi mnoštvo različitih vrsta cvijeća. Priznajem, ja sam jedna od njih. Prisjećam se prvog dana školske godine kao da je bilo jučer i onda stanem i pogledam današnji datum i shvatim da su mi dva mjeseca prošla kao od šale, neprimjetno.

Prvi dan 11. mjeseca, poznatiji kao kršćanski blagdan Svih svetih, posvećen je svima koje je Crkva službeno proglasila svetima, kao i onima za koje se vjeruje da su zaslužili da ih se zove svetima. Spomen mučenicima, zajednički različitim crkvama, počeo se slaviti od 4. stoljeća. Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su u Antiohiji i to upravo u nedjelju nakon Duhova. Ovaj običaj naveden je i u 74. homiliji svetog Ivana Zlatoustog te se do danas zadržao u istočnim pravoslavnim crkvama. Papa Grgur III.  premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom „Samhain“ koji je označavao Novu godinu. Na taj je način odgovorio na zahtjeve irskih monaha. Papa je stoga izabrao 1. studenoga kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama „svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu“. U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. zapovjednim blagdanom. Proglas o tome izdan je na zahtjev pape Grgura IV., uz pristajanje svih biskupa.

U današnje vrijeme blagdan se očituje u posjeti groblja prinoseći cvijeće i svijeće svojim pokojnima. Vrlo lijep blagdan koji nam vraća sve lijepe uspomene na naše bližnje pokazujući da oni nisu zauvijek otišli, već da ćemo mi jednoga dana doći k njima.  

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.