Libar

Dambrauskas je dobro poznato ime u hrvatskom nogometu, evo što možemo očekivati od njega na klupi Hajduka

Valdas Dambrauskas, 44-godišnji litavski strateg, predstavljen je jučer kao novi trener Hajduka, nakon što je zbog serije loših rezultata s te pozicije smijenjen Jens Gustafsson.

Dambrauskas na vruću klupu Bijelih dolazi nakon što je u posljednjem angažmanu vodio bugarski Ludogorec. S njima je osvojio prvenstvo, ali i ispao iz kvalifikacija za Ligu prvaka pa je potom poražen i u prvom kolu UEFA-ine Europa lige što je ujedno bio i razlog prekida suradnje s bugarskim prvakom.

Domaćoj javnosti više je poznat u ulozi trenera Gorice, koju je vodio u 2020. godini i s njom ostvario povijesne rezultate. Poznato je da je to bilo ‘zlatno razdoblje’ turopoljskog kluba u HNL-u, kada su svojedobno bili na trećem mjestu prvenstvene ljestvice sa 17 bodova prednosti ispred Hajduka. Valja napomenuti da je tada funkciju sportskog direktora Gorice obnašao Mindaugas Nikoličius, sadašnji šef struke splitskog kluba.

Litavski je trener Goricu vodio u 30 službenih susreta, pri čemu je upisao 16 pobjeda, 8 remija i samo 6 poraza, uz prosjek od 1,87 bodova po utakmici, što je prilično impresivno kada se u obzir uzme tadašnji kontekst Gorice kao kluba kojemu su to bile tek druga i treća prvoligaška sezona. Takve reference su ga i dovele na poziciju u već ranije spomenutom Ludogorecu, gdje je pak poboljšao svoje brojke na 2,16 osvojenih bodova po utakmici u 37 službenih susreta.

Ako se u obzir uzmu njegova posljednja dva angažmana, preferirana formacija mu je 4-2-3-1, a svoju igru voli konstruirati putem velikog postotka posjeda lopte u nogama. Izuzetan naglasak stavlja na fizičku izdržljivost igrača kako bi mogao imati posjed pod kontrolom i dominaciju u gotovo svakom trenucima dvoboja, a uz to ga prati i epitet vrlo modernog stratega koji je sklon prilagodbama preferiranog načina igre. Stoga neće začuditi ako svoju strategiju bude namjerno mijenjao uslijed drugačijeg protivnika u prvenstvu, a sve u svrhu iznuđivanja što boljeg rezultata.

Hajduk je ovim činom Gorici ‘preoteo’ i trenera, iako indirektno, nakon što je u siječnju direktno iz Turopolja na Poljud sletio i Nikoličius. O takvom fenomenu izjasnio se i Goričin predsjednik Nenad Črnko.

– Ovo je veliko priznanje za Goricu. Hajduku smo dali sportskog direktora, a sada i trenera – izjavio je za Slobodnu Dalmaciju.

– On od Hajduka zasigurno može napraviti ono što navijači očekuju, samo mu za to treba vremena. Sada će se naći u sasvim suprotnom položaju. U Gorici je imao vremena da radi bez opterećenja i pritiska i uspio je ostvariti dobar rezultat. U Hajduku je drugačije, iskorak će se tražiti vrlo brzo, ali već je navikao na takvo nešto vodeći Ludogorec – zaključio je Črnko.

Novi trener Hajduka za prvu prilagodbu neće imati puno vremena jer ga već u subotu očekuje trenerski debi na Poljudu protiv Hrvatskog dragovoljca, a potom nakon reprezentativne pauze slijedi zahtjevno gostovanje protiv Rijeke na Rujevici. Ne preostaje nam reći ništa više nego poželjeti svu sreću gospodinu Dambrauskasu u daljnjem radu i nadati se da se barem ovaj put Hajdukova ‘pegula’ s trenerima neće reprizirati.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.