Libar

Pjesme za dušu, um i život

Kao i za svaku drugu temu koju obradim u svojoj kolumnici, i za današnju vrijedi ona da je sve pisano iz moje osobne perspektive. Iskustva ponešto imam, otvorenih sam svjetonazora i prihvaćam razna gledišta. Iako na prvu lako i površno, razglabati o pravoj glazbi nije lako.  Prijepora je mnogo, ukusa da ne govorim. Mi ponešto stariji, baby-boomeri i milenijalci bili smo pod utjecajem rocka koji je osamdesetih eksplodirao i ratnih devedesetih ispremiješao se s pop i dance domaćom i stranom diskografijom. Trudili smo se hvatati pjesme na radiju, snimati i preslušavati. Štedjeti za kupiti cd!

Današnjim tinejđerima teško je upijati bilo što, a kamoli glazbu. Nemamo im zapravo ništa zamjerati po tom pitanju, ne znaju za bolje. Tehnologija je ubila romantiku. Naravno, roditelji su oni koji mogu popraviti situaciju i uputiti svoje nasljednike u pravom smjeru. Iako je glazba prvenstveno zabava, mislim da je ona ipak nešto više od toga. Od stihova koji su pretočeni u ritam može se puno toga naučiti. Može se osjećati sreću i tugu, ljutnju i spokoj. Glazba pokreće i zato bih iskoristila priliku i bila toliko slobodna da odglumim majku mladima preporučivši im svojih par favorita koje bi trebali uvrstiti na svoju play listu.

Dragi mladi, možete ovo shvatiti kao dobrohotan savjet, ne morate prihvatiti, ali poslušajte s razumijevanjem. Nadam se da će vam se perspektive promijeniti na bolje, bilo da volite dalmatinski pop, balkanski folk, američki grunge, britanski glam rock ili korejski hip hop.  Izdvajam za svakog ponešto, iz riznice mojeg odrastanja. Mene je glazba suptilno oblikovala, uz nju sam se zaljubljivala, odmarala, plakala, plesala. Nema rednih brojeva jer nema ni prvog ni zadnjeg mjesta. Samo muzika:

Whitney Houston- I will always love you

Mariah Carey- Without you

Aerosmith- I don’t wanna miss a thing

Eric Clapton- Wonderful tonight

Led Zeppelin- Stairway to heaven

Nirvana- Smells like teen spirit

The Doors- Light my fire

Hari Rončević- Moje si more

Bob Marley- Redemption song

The Beatles- Yesterday

Blur- Song 2

Hladno pivo- Nije sve tako sivo

E.T. – Tek je 12 sati

Darko Rundek- Apokalipso

Daleka obala- Morska vila

Gibonni- Ako me nosiš na duši

Red Hot Chilli Peppers- Scar Tissue

Crvena jabuka- Ima nešto od srca do srca

Oliver- apsolutno sve pjesme

Poslušajte i druge njihove pjesme, promislite zašto vrijede i proširite vidike.

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.