Libar

Zayn nam poručuje – Sve će biti u redu!

,,It’s alright, it’s okay. We will get another day”

Već posljednjih godinu dana na vijestima i internetu uvijek čujemo cijeli zbor ljudi koji neprestano pričaju u pošasti, odnosno, koroni. Izoliranih ovoliko, zaraženih onoliko, preminulih toliko. Svima je sigurno dosta toga. Malo se priča o posljedicama koje ova pošast ostavlja. Nitko ne zna što će se dogoditi danas, sutra, prekosutra… Pitam se je li onda možda najbolje negdje primiti neku utjehu? Poput pjesme možda? S obzirom da je Youtube postao veoma ljubazan i počeo predlagati pjesme svojim korisnicima, mogli ste slučajno naletjeti na pjesmu ,,To Begin Again”, no ako niste, nikakav problem jer ćemo vas u ovome članku upoznati s njom.

Pjesmu ,,To Begin Again” (,,Početi ispočetka”) napisali su australske kantautorice Ingrid Michaelson i Sarah Aarons te britanski pjevač Zayn Malik, no u pjevanju su sudjelovali samo Ingrid i Zayn. Pjesma je inspirirana današnjom situacijom, odnosno korona problemima i prethodnim američkim izborima. Ingrid je na noć Joe Bidenove pobjede napisala pjesmu koju su kasnije usavršili Sarah i Zayn. Svatko je imao nešto reći svome gradu i svijetu. Zayn je već od prije htio snimiti duet s australskom kantautoricom te je ona to rado prihvatila s obzirom da se divila njegovim vokalnim sposobnostima. Neočekivani duet objavila je Ingrid 17. ožujka ove godine na svom youtube kanalu te je pjesma postigla 5.1 milijun pregleda.

U pjesmu ,,To Begin Again” uvodi nas Ingrid stihom ,,When the world was ending” referirajući se na našu sadašnjost. S mislima tekstopisaca mnogi se mogu poistovjetiti, pogotovo kada na taj stih melodija ide lagano, nježno i pomalo nostalgično. Glasovir pokazuje svoju čar i u budućim stihovima gdje pjevačica govori što je ona mislila da će se dogoditi.

,,We’d hold onto past ‘cause it’s all we thought we would ever see.”

Naime, nakon nježne, nostalgične melodije i pjeva koji je zvučao tužno, pjesma se razvedrava po tekstu, glazbi i glasu. Glazba postaje vedrija odmah asocirajući na novu nadu što isto čini i Ingridin vokal, podižući glas.

,,But then the Sun came right back

And the birds sang as if nothing had happened”

Sunce kod mnogih autora označava toplinu, ptice proljeće i time sve skupa novi početak. Na ove se stihove mogu nadovezati pitanja: Što ako početak bude kao i ova sadašnjica? Što ako ovo ipak nije nova prilika? Pjevačica na ta pitanja odgovara sljedećim dvjema strofama gdje uvjerava slušatelja kako će sve biti u redu nježnim tonom.

,,And, it’s alright

It’s okay

We will get

Another day

To begin again, to begin again, to begin again.

I don’t know how

I don’t know why

But I know that I will try…”

U ovim strofama očita je čežnja za normalnom i boljom budućnosti. Ingrid je svoj solo dio završila gotovo u isto vrijeme kada je Zayn započeo. Počinje dubljim tonom, no podiže ga gore i opet pjesmi daje dojam nostalgičnosti i tuge. On se prisjeća drugih trenutaka prije svega, no ubrzo se ponavlja refren gdje i on tješi slušatelje.

,,We looked up at the sky

And we talked about the last song we’d play”

Naime, u refrenu se ponovno javlja Ingrid te oboje pjevaju s puno nade budeći u slušatelju emocije. Vedrina obuzima ostatak pjesme, posebno dio kada se javlja dvoglasje gdje Zayn pjeva donji glas, a Ingrid gornji. Oboje u određenim trenutcima ,,ukrašavaju” stihove te se tu posebno ističe Zaynova sposobnost ,,zavijanja” tonova koja zvuči folklorno (Pakistan). Govore kako će izgledati budućnost kada ponovno počnemo. Nabrajaju razloge zašto ponovno početi i naglašavaju da se bez obzira na sve Zemlja i dalje okreće.

I don’t know how

I don’t know why

But I know that I will try

To begin again, to begin again, to begin again.

To live and love and breathe again.

And cry because I’m happy

And hold my friends like long lost lovers

Be kind to me and love each other

The world keeps spinning on.”

Pisci ove pjesme nam uz sve navedeno također govore kako trebamo voljeti, odnosno, cijeniti jedni druge. Lako je biti svoj kada je dobro, no budi svoj kada je vrijeme puno sumnji i straha. Kada nema utjehe jer nitko ne zna što nas sutra čeka, najlakše je biti sumnjičav i ogorčen jer je uz pritisak ostati dobar teško. Ova je pjesma zraka sunca koju čovječanstvo može pokloniti. Zayn inače govori o ljubavnim temama u svojim pjesmama dok Ingrid većinom piše i pjeva za filmske svrhe. Odvojili su se od svoje sigurne rutine kako bi oni uza Sarah Aarons pružili tračak nade i optimizma.

Dragi čitatelji, ova je pjesma vrijedna slušanja. Ako niste imali priliku slučajno ju pronaći sada ju s namjerom potražite i poslušajte barem jednom. Tko zna, možda jedno slušanje bude dovoljno za mjesto u vašoj playlisti.

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.