Libar

Biti ili ne biti

William Shakespeare bio je engleski književnik, kazališni glumac i redatelj. Smatra se najvećim književnikom svih vremena te najslavnijim i najizvođenijim svjetskim dramatičarom. Djela su mu prevedena na sve jezike svijeta. O Shakespeareu se zna jako malo za pisca njegovog kalibra. Rođen je u Stratfordu 1564. godine kao treće i najstarije muško dijete od osmero djece. Otac mu je bio John Shakespeare, ugledan građanin i član Općinskog vijeća. William je pohađao školu u svom rodnom gradu; zna se samo da je učio latinski i čitao Ovidija, Cicerona, Vergilija, Plauta i Terencija. Postoje pretpostavke da je školu napustio kad su poslovi njegova oca pošli nagore. Do njegove 18. godine života od tada nije bilo nikakvih pisanih zapisa. Tek dokument iz 1582. godine govori o ženidbi Williama Shakespearea i Ann Hathaway. U braku najvjerovatnije  nije bio sretan jer je često pisao protiv preuranjenih brakova. 1583. godine dobio je kćer Susan, a 1585.  blizance Judith i Hamneta. 1596. umire mu sin Hamnet. Sljedeće je godine u Stratfordu kupio imanje „New Place“ i postao suvlasnik „Globea“. Nakon majčine smrti, 1608. godine, povlači se iz Londona u svoj rodni grad. 23. travnja 1616. godine umire u 52. godini života u Stratfordu gdje je i pokopan u Crkvi sv. Trojstva. Često je nazivan „čovjek s bezbroj duša“. Iskačući iz kalupa toga doba dobio je potpuno pokroviteljstvo kraljice koja mu je dopustila da izvodi svoja djela na kraljevskom dvoru.

Njegovo najpoznatije djelo je „Hamlet“, renesansna tragedija koja potječe iz legende o Hamletu koja je pripovijedana u danskoj povijesti dvanaestog stoljeća. Radnja započinje otkrivanjem tajne duha Hamletova oca . Pojava Hamletova oca kao duha je natprirodni element te kao takav kod čitatelja izaziva osjećaj misterije i straha. Duh posjeduje tajnu koja u Hamletu izaziva vrtlog emocija te naznačava da je nešto trulo bez obzira na svo veselje i raskoš na kraljevskom dvoru; „Nešto je trulo u državi Danskoj“. Hamlet, pokrenut željom za osvetom, počinje djelovati oprezno glumeći svoju ludost kako se ne bi posumnjalo da preispituje očevu hipotezu. Od neprestanih misli počinje imati mnoge dvojbe; voli li zaista Ofeliju, treba li trpjeti ovozemaljske agonije ili ih završiti brzom smrću, postoje li kazne za ovozemaljske postupke i postoji li život nakon smrti…Ukratko, postaje ono kakvim se predstavljao od očeve smrti, luđak! Pričajući s lubanjom Jorika, dvorskog lude koji ga je zabavljao i nasmijavao tijekom života, sada samo prahom, shvaća da ćemo svi jednoga dana umrijeti bez obzira bili bogati ili siromašni, veseli ili tužni. Ulazi nam u glavu postavljajući pred nas jasnu rečenicu koje smo svi svjesni, no o kojoj malo tko razmišlja.

Savjetovala bih vam da budete ono što jeste i da ne dopustite drugima da utječu na vaše psihičko zdravlje tjerajući vas na ono što ne želite napraviti. Hamlet, slab na očeve riječi, postaje nemoćan vidjeti ijednu drugu misao osim osvete nad ocem. Nemojte uništavati tuđe živote samo zato što želite da pravda pobjedi. Naposljetku, niste vi pravda. Vjerujte mi, ona dođe kada najmanje očekujete!

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.