Libar

Moda 20. stoljeća

Modne 20-e

Razdoblje ekonomskih i socijalnih promjena imalo je svoje odjeke i u modi. Coco Chanel u modu je uvela traperice. U želji za jednakošću s muškarcima, žene se odvažuju nositi kraće haljine, bob frizure i pokazatii svoju atraktivnu stranu. Korzeti padaju u zaborav, a vladaju grublje tkanine.
Glavni modni dodaci bili su šeširi, rukavice do zgloba te clutch torbica. Očito su i manje usne bile u trendu, s obzirom na to da se crveni ruž stavljao samo na sredinu usana.

Modne 30-e

Za vrijeme ekonomske krize žene su se malo morale suzdržati pa su, kako bi uštedjele, odjeću šivale same od viška materijala, primjerice vrećica za namirnice. Sve se više popularizira američka moda, a stil je opet glamurozan i ženstven. Suknje su padale do ispod koljena, tražene su bile traperice na zvono (da, onakve kakve danas „furamo“!), puno čipke i nabora. Ovo razdoblje definitivno se zamjerilo ženama donijevši sa sobom izum grudnjaka. Nakit je odražavao društveni položaj: zlato su nosili bogati poslovni ljudi.

Modne 40-e

Žena je, zbog rata, morala sama sebi šiti odjeću koja je imala i praktična obilježja. U trend dolaze  mrežice za kosu i čarape. Mnogi nisu imali novca za to, pa su se noge mazale kremama u boji i crtali su se šavovi da se stvori privid. Hlače visokog struka kakve su danas jedne od najpoželjnijih svoj uzlet doživljavaju upravo u 40-ima. Haljine su bile jednostavnog kroja, bez posebno izrađenih motiva, a često su se nosile u kućanstvima.
Grudnjak sa žicom, nažalost, nije ostao samo u ovim poslijeratnim godinama, već je opstao sve do našeg desetljeća. Slično tomu, javljaju se i prvi bikiniji. Glavni akter ovog vremena bio je Christian Dior čije su kreacije naglašavale ženstvenost svake dame.  

Modne 50-e

Raskošne haljine, dotjeranost, elegancija… Modne 50-e bile su pun pogodak za one koje su voljele pokazivati svoju ženstvenost. Dior stil društveno je prihvaćen te su ratna razdoblja zamijenjena gracioznošću. Naglašava se figura pješčanog sata i žene postaju slobodnije, pa su tako sve popularnije haljine bez naramenica. Hit suknjama smatraju se haljine „olovka kroja“ na koje su se izvrsno kombinirale visoke potpetice. Dominiraju žive boje, a velika se briga vodila i o modnim detaljima kao što su naušnice, remeni, šeširi. Korak naprijed dogodio se i s kupaćim kostimima

Modne 60-e

Rock and roll, obrazovanje, pokret za ljudska prava- sve vodi k tome da moda postaje liberalnija. U trendu su traperice, jarke boje, geometrijski printevi. Ženin stav odavao je dojam odlučnosti, a obline koje su se popularizirale u 50-ima zamijenjene su mršavim manekenskim izgledom.
Muškarci nose cipele na špic s kicoškim odijelima. Oni koju su voljeli brzinu nisu mogli odoljeti kožnim jaknama, a njima suprotni nosili su veste s V- izrezom.
I u ovom se vremenu pazilo na detalje koji su nerijetko bili kičasti. Nosile su se perlice, narukvice, prstenje i cvijeće.

Modne 70-e

Modu 70-ih obilježile su boje, boje i boje. I još boja. Razdoblje je ovo u kojem se stapaju hippy stil, rock, punk, disco, pa se moglo nositi sve i svašta. Svaki je odjevni predmet slao skrivenu poruku. Najpopularnije su bile traperice, lepršave haljine, glomazne natikače i velike torbe. Počinju se šiti marame i stavljati zakovice na odjeću. Dame su se odlučivale za traperice širokih nogavica, dok se u disko nije moglo bez tone šljokica i sjajila.

Modne 80-e

Sjetite li se nekad onih teta plave natapirane kose pune volumena s kričavim trakama oko glave i u odjeći za aerobik? E pa to su vam 80-e. Za njih je možda bolje reći da ostanu tamo gdje jesu. Svi stilovi iz 70-ih sada postaju još naglašeniji i izraženiji. Latekst hlače i sportska odjeća bile su must-have! Odjeća je bila jedan od načina izražavanja vlastitog mišljenja, što se odražavalo i u načinu šminkanja te frizurama.

Modne 90-e

Razdoblje u kojem odjevni komadi postaju univerzalni i funkcionalniji. Najveći trend bile su traperice širokih nogavica, crveni ruž, cipele s platformom. 90-e su nas polako uvele u novo tisućljeće u kojem su stilovi izgrađeni na temelju starijih razdoblja. Tako danas imamo mogućnost birati što god nam se sviđa i nositi ono u čemu se osjećamo najbolje te tako pokazati svijetu tko smo mi.

Laura Renić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.