Libar

Preispitivanje vlastitih postupaka


Često se dogodi da čovjek preispituje svoje ponašanje zbog posljedica kojima je ono rezultiralo. Razmišljanje o vlastitim postupcima potiče savjest. Kako nju uopće opisati?
Savjest je poput duše čiju poziciju ne možemo definirati u točno određenom dijelu tijela. Dio je naše unutrašnjosti, rukama potpuno neopipljiva, ali itekako ju je moguće osjetiti. Savjest su onI trncI koji prođu ljudskim tijelom u trenutku sreće, onaj strah koji prožme čitavo biće u vremenima velikih problema i nedoumica. Njezin glas jedini je koji  zaista može protresti i najsitniji atom organizma.

Svaka (psihički stabilna) osoba svjesna je kada nešto krivo napravi. Pogrešni postupci imaju utjecaj na društvo oko nas, zbog čega se javlja grižnja savjesti. Pojava je to koja ne nestaje tek tako. Nije prolazni oblak koji će ispustiti kišu i nastaviti dalje. Grižnja ne napušta dok ne izgrize čitavo srce. Riješiti je se može jedino popravljanjem pogrešaka. Djelovanjem u skladu sa savješću, čovjek ispravlja krive postupke. Ali što ako nemamo svi iste kriterije „dobroga i ispravnoga“? Zato u svijetu već tisućljećima otkad je zaživjela civilizacija postoje norme i objektivni kriteriji morala.

Da bi savjest „radila“ kako treba, potrebno ju je odgajati. Današnji je svijet u utrci za materijalnim dopustio da cilj opravdava sredstvo, što se protivi ispravnom djelovanju po glasu savjesti. Naime, taj nas glas iznutra potiče da ljubimo druge i činimo dobro. Umom raspoznajemo, dušom sudimo. Poput malog djeteta, i savjest treba od malena usmjeravati pravilnom prosuđivanju da kasnije možemo mirno živjeti znajući da imamo vječnog dobrog prijatelja i suputnika.

Zašto posvećivati toliku pažnju nečemu što nikada golim okom nećemo vidjeti? Odgovor je potpuno jednostavan: ona sažima najintimnije osjećaje i misli. Savjest je individualno i potpuno privatno vlasništvo svakog pojedinca. Kod svih je različita, i upravo se u tome krije njezino bogatstvo. Budi u pojedincu istinsku originalnost i pomaže da izgradi vlastiti karakter. Stoga, naglašavam da, posebno u današnja vremena, ne treba bezglavo juriti za drugima prateći trendove. Pokoravanje i nedjelovanje dovest će do trajne nesreće i osjećaja izgubljenosti. Ako u nešto čvrsto vjerujete, uvijek idite putem shvaćene istine.
Na kraju, i Mali je Princ rekao kako je ono bitno očima nevidljivo!

Kako se ne bi krivo shvatilo, savjest nije tu da nam pomaže izbjeći pogrešne staze, nego da nas potakne da činimo velika djela puni ljubavi. Zato, nemojte da na ekranu vašeg životnog puta za kontakt glas savjesti piše propušten poziv!

Laura Renić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.