Libar

Dan ljubaznosti

Međunarodni dan ljubaznosti obilježava se od 1998. godine širom svijeta. Svoje mjesto u kalendaru zauzeo je 13. studenoga. Pitanje o kojem bismo često trebali razmišljati jest jesmo li dovoljno ljubazni jedni prema drugima? Danas je ljubaznost vrlo rijetka, a trebala bi biti svakodnevna jer je ipak ona vrlina koju učimo od malena.

Kako započeti ovaj dan? Za početak uputite lijep pozdrav osobi koju vidite ujutro. Ako imate vremena popričajte s njom. U nastavku dana nazovite dragu osobu koju niste dugo čuli. Nemojte joj pisati poruke, ljepše je i ugodnije čuti glas. Napravite doručak voljenoj osobi, a kao znak pažnje možete ostaviti i poruku.  Posjetite svoje bake i djedove ili pak nekoga tko živi sam.  Postoji li ljepša stvar od one kada nazovete nekoga samo da mu kažete “volim te”? Neka se zna! Nikada nije kasno ni za topao zagrljaj koji će u svakome probuditi osjećaj vrijednosti. Uputite osmijeh i udijelite pokoju lijepu riječ. Malo pažnje nikome nije na odmet.  Dobrovoljno pomozite nekome za koga smatrate da mu je potrebna pomoć.

Riječi koje prečesto zaboravljamo, a nikako ne bismo trebali poput molim, hvala, izvoli, oprosti, dakako treba reći.  Važno ih je upotrijebiti u pravoj situaciji.  Ponudite starijoj osobi mjesto u autobusu, zahvalite se na iznenadnom poklonu, izvinite na pogreški i uzvratite na učinjenome.

Dan ljubaznosti trebate posvetiti i sebi. Da, dobro ste čuli, trebate i sebi ugoditi.  Otiđite prošetati na sunce, kupite si najdražu čokoladu i nadopunite svoj ormar novom odjevnom kombinacijom.  Ukratko, činite stvari koje volite i koje će vam dati pregršt sreće. Nikada ne smijete zaboraviti na sebe, jer si trebate biti najvažniji. Jedino svojom srećom možete na drugoga djelovati istom.

Iskoristite ovaj dan da pokažete da niste sebični i bezosjećajni već naprotiv, nasmijani, oraspoloženi i voljni. Toga nikada nije, niti će biti dosta! Suvremena psihologija govori kako će ljubaznost prema drugima uvećati našu sreću. Stoga iskoračimo za korak više kako bismo osjetili sunce!

Nina Zec Orlović

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.