Libar

Sign of the times

Kada je vani hladno ili kišno ili ako se nekome ništa ne da posebno raditi, poseže se za mobitelima koji u većini slučajeva danas služe za ,,scrollanje” kroz društvene mreže ili dobri, stari YouTube. Mnogi su na njega zaboravili jer se youtube tehnički može pronaći na TikToku i Instagramu gdje se prilažu glazbeni mediji. Već prije sam preko društvenih mreža susrela pjesmu ,,Sign of the times” i moram priznati da sam je nakon njenog cijelog preslušavanja odmah spremila na svoju playlistu.

Singl ,,Sign of the times” poznatog britanskog kantautora Harryja Stylesa objavljena je 2017. godine. Nalazi se druga po redu u albumu nazvanom po samom autoru. Pjesma je opisana kao pop-rock balada pod utjecajem rock glazbe sedamdesetih godina prošloga stoljeća. ,,Sign of the times” je 2018. godine osvojilaBMI Pop Award te je smještena među najboljih 500 pjesama svih vremena. 

Kao što je već navedeno, ova pjesma pripada pop-rock žanru, ali s obzirom na dio u kojem je opisana kao balada, ,,Sign of the times” u srži ima tužnu, depresivnu temu popraćenu nježnom i intenzivnom melodijom koja se može izravnati s razinom promjene emocija kod slušatelja. U početku je melodija nježna. U priču nas uvodi glasovir koji do strofe prije refrena postepeno, gotovo neprimjetno raste u svojoj snazi. U refren se uključuju i ostali instrumenti: električna gitara, bubnjevi i ostali ,,rock” paket. Nakon intenzivnoga refrena, melodija se vraća na staro, odnosno, vodi ju sam glasovir. To se ponavlja nekoliko puta uz različite stihove između refrena. Naime, nakon drugog ponavljanja refrena, melodija i glazba postaju sve jače te se na trećem dijelu u kojem predstavljaju snažan vrtlog i val emocija i melodija i vokal pojačavaju do mjere neizbježne pozornosti upućene ovoj pjesmi. Vokal prati melodiju. Kada je ona nježna, Harry potiho pjeva te u ,,višim” dionicama izvodi falsetto imitirajući šapate. Na refrenima pušta svoj nježno hrapavi glas i pojačava bit pouke koju nose ti stihovi. Na trećem ponavljanju refrena, dolazi do izduživanja tonova te isticanja pojedinih riječi. Pjevač kroz cijelu pjesmu pokazuje svoju kontrolu glasa, no svoj talent već prikazan u pisanju teksta pjesme pokazuje i u vokalnim sposobnostima.

Ulazeći u srž pjesme, moramo doći do inspiracije. Harry Styles je pri intervjuu za Rolling Stone rekao kako je pjesma napisana iz ženske perspektive. On se stavio u lik mlade žene koja je tek postala majka. U tom scenariju došlo je do komplikacija. Dijete je rođeno živo i zdravo, ali je majci rečeno da ima još samo nekoliko minuta života. U tih nekoliko minuta, majka svome djetetu daje ohrabrujući govor, upozoravajući ga na opasnosti. Pjevačev vokal ovdje zapravo predstavlja glas jedne umiruće žene. Kada je Harry šaptao, šaptala je i majka, no kada se njegov vokal pojačao, samo zamislite što se dogodilo. Primjerice, na samom početku majka djetetu izgovara: ,,Just stop your crying it’s the sign of the times. Welcome to the final show, I hope you’re wearing your best clothes.” Po vokalu se može pretpostaviti da ona još nije procesuirala svoju sudbinu. S vremenom ona shvaća da je kraj te šapće djetetu tajnu koju malo tko sebi želi priznati:,,We never learn, we have been here before. Why are we always stuck and running from the bullets?” Pri tome misli da se ljudi često vraćaju u situacije u kojima samo bježe od problema ili metaforičkih metaka. Na refrenu, pri većoj snazi vokala očito je da majka govori jasnu uputu djetetu, govori ono u što je sigurna:,,We gotta get away from here. We gotta get away from here.” U sljedećim stihovima daje vrijedne savjete. Govori kako se vrata onoga svijeta ne mogu potkupiti te kako je potrebno više razgovarati međusobno jer toga danas jako malo ima. Na trećem refrenu, kada ponavlja iste stihove u najvećoj snazi zamislite majčin plač. Zamislite jauk, bol i vrisak kada pjevač podiže svoj glas. Zamislite cijeli scenarij jer tada ova pjesma dobiva još veći smisao.

Kroz nevjerojatne stihove i intenzivnu melodiju koja u sebi zatvara vrtlog osjećaja i suza, uz vokalne sposobnosti britanskoga kantautora, svijet je obogaćen još jednim remek djelom. Očito je da se stihovi i vrijednost ovih riječi mogu čitati i ,,vagati” izvan konteksta. Tužni scenarij iza stihova samo pridodaje njihovoj veličini. Uzimajući sve u obzir, ovo remek djelo nije samo za slušanje kada je dosadno, nego za slušanje kada ste i sretni i tužni, i umorni, i puni energije. Ovisi o vama kako ćete u tome trenutku interpretirati pjesmu ,,Sign of the times”

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.