Libar

The Notebook

Drama, romantični
SAD
IMDb: 7.8

Glumci: Rachel McAdams, Ryan Gosling, Gena Rowlands, James Garner, Sam Shepard,   Joan Allen
Režija: Nick Cassavetes
Scenarij: Jeremy Leven, Nicholas Sparks, Jan Sardi
Produkcija: Gran Via, Avery Pix, New Line Cinema
Godina: 2004.
Trajanje: 123˙

Radnja „ The Notebooka“ počinje u staračkom domu gdje Duke, pacijent staračkog doma, čita romantičnu priču iz svoje bilježnice svojoj kolegici u domu. Radnja Dukeove priče počinje na karnevalu na otoku Seabrook u Južnoj Karolini. Siromašni radnik Noah Calhoun ugleda 17-godišnju Allison Hamilton, koja ljeto provodi u gradu sa svojim roditeljima. On je progoni i započinju ljetnu romansu. Jedne noći Allison odlazi u Noahovu kuću i upoznaje njegova oca, Franka Calhouna, koji je odmah uzme pod svoje okrilje kao da je njegova. Poslije toga Noah biva pozvan u Alissin dom, no njezini roditelji nisu oduševljeni njime. Te je večeri Noah odvodi na napuštenu plantažu Windsor koju namjerava kupiti i obnoviti za nju, kako bi mogli ondje odgajati djecu i provesti ostatak života zajedno. Pokušavajući zapečatiti njihovu istinsku ljubav bivaju ometeni ulaskom  Noahovog prijatelja koji ih obavještava da Allieni roditelji zahtijevaju policijsku pomoć u potrazi za Allison. Povratkom u vilu njezinih roditelja, Allieni roditelji jasno daju do znanja da ne odobravaju vezu i zabranjuju joj da se viđa s njim. Slušajući uvrede Alliene majke, Noah izlazi, a Allison juri za njim. Nastaje svađa i Allison prekida vezu s Noahom, ali ubrzo požali naglo donošenu odluku. Sljedećeg jutra Allisina majka najavljuje da se obitelj odmah vraća kući u Charleston . Ne mogavši pronaći Noaha, Allison moli Fina da mu kaže da ga voli. Noah odjuri u Allien dom, no prekasno. Noah provodi 365 dana pišući Allison pisma, no njena majka ih presreće i on nakon 365-tog pisma odustaje. Prijavljuje se s Finom u vojsku gdje Fin gine u bitci, dok Allison postaje pomoćnica medicinske sestre u bolnici za ranjene vojnike, gdje upoznaje kapetana Lona Hammonda Jr. Nakon nekoliko godina njih dvoje se zaručuju. Noah se vraća iz rata i otkriva da je njegov otac prodao njihov dom kako bi mogao kupiti plantažu Windsor uvjeravajući Noaha  da će mu se, ako obnovi kuću, Allison vratiti.  Allison u krojačnici dizajnirajući vjenčanicu iz snova u novinama uočava priču o kući koju je Noah dovršio i ne mogavši shvatiti što je upravo vidjela pada u nesvijest. Preplavljena sjećanjima i nerazriješenim osjećajima prema Noahu, traži dopuštenje od Lona da krene na putovanje prije vjenčanja. Vraća se u Seabrook i pronalazi Noaha kako živi u njihovoj kući iz snova. Njih dvoje ponovno obnavljaju svoju vezu. Nekoliko dana kasnije, Allisina majka se pojavljuje na Noahovom pragu kako bi upozorila Allison da ju je Lon slijedio do Seabrooka. Otkriva i da je, kao i njezina kći, svojedobno voljela mladića niže klase i da još uvijek razmišlja o njemu. Daje Allison pisma koja je Noah napisao. Nakon emotivne svađe s Noahom,  Allie donosi težak izbor da se odveze u hotel i prizna svoju nevjeru Lonu. Lon kaže da je i dalje voli i želi je natrag, ali Allie se odlučuje vratiti Noahu.

 U sadašnjosti se ispostavilo da je starija žena koja sluša priču Allie, sada oboljela od demencije , a Duke je njezin suprug Noah. Tijekom ranih faza svoje bolesti, Allie je napisala dnevnik u kojem je detaljno opisala njihovu romansu i zajednički život kako bi joj Noah mogao čitati kako. Jednog dana dok je čitao bilježnicu, ona ga nakratko prepoznaje i upita koliko im je ostalo vremena prije nego što opet zaboravi, a Noah joj odgovori da imaju jako malo vremena. Iskoristili su svo vrijeme kako bi mogli uživati uz njihovu pjesmu “I’ll Be Seeing You”, no Allie počne paničariti ne mogavši kontrolirati svoju bolest. Noah, nakon teškog oporavka od srčanog udara, posjećuje Allienu sobu u noći i ona ga se ponovno sjeća. Poljube se, držeći se za ruke i zaspu.  Jutro nakon medicinska sestra pronalazi ih oboje izdahnutog posljednjeg daha vinutog u nebo.

„ The Notebook“ je film koji osvaja sva srca. Noah, moralno osviješten zreo mladić dobiva priliku pokazati svoje bogatstvo djevojci kojoj je posvetio cijeli svoj život, ne odustajući od nje nikada. Allison, ne mareći za materijalno bogatstvo, već za ono duševno pokazuje nam da će na ovom svijetu uvijek postojati netko tko će cijeniti vašu dobrotu i gledati vas kao osobu, a ne predmet. Film koji zauzima posebno mjesto u mome srcu i vjerujem da će zauzeti i dio vašeg. 

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.