Libar

Promjena sata i kako je preživjeti

Kad će više rezolucija o nepomicanju kazaljki s ljetnog na zimsko računanje vremena? Strašno je to što nam rade. Koji god razlozi bili, meni se ne sviđaju. Svake godine zadnje nedjelje u listopadu ja patim. Patim za ljetom, patim za suncem, patim za svjetlošću. I svake godine se pitam kad će više prestati. Da se razumijemo, shvaćam ja sve te političke, ekonomske, geografske i prirodoslovne razloge, ali ljudi moji, ta promjena totalno me smete. I znam da nisam jedina.

 Taj jedan dan razbuca onih predivnih 7 i kusur mjeseci dnevnih rutina. A kad dođe studeni, smrknu se ne samo sunce i nebo, već i naša do tada ozarena lica. Mili Bože čuda kad se vraćaš s posla oko 16, a ono već sumrak. U pet popodne ne možeš ni užinat, već misliš da večeraš. Samo da napomenem da je znanstveno dokazano da je pomicanje sata isključivi krivac za veći broj prometnih nesreća u prvom tjednu studenog. Statistika, baš me ponekad oduševi! Takav stres remeti naš bioritam i hormonalnu ravnotežu te uzrokuje migrene i nesanice. Kako kome dosudi, rekli bi neki. Meni sve nabrojano, nažalost. Jednostavno, baš mi bude nekako tužno i depresivno kad poslijepodne ne mogu zvati popodne nego večer. Utječe mi na psihu, kunem vam se. U stalnom sam očekivanju ožujskogJ. Mjeseca, ne pive. Pričala sam i sa svojim prijateljima, i svatko ima nešto za dobaciti i pripomenuti na tu temu. Jednima se non-stop spava, drugi pozaboravljaju promijeniti kazaljke na kućnim satovima pa ne znaju uopće koliko je sati, što dovodi do prilično velikih problema, kao što je kašnjenje na posao, ili pak u školu po dijete, svašta tu ima. A tek pravila u cestovnom prometu. Svjetla upaliti! Dok te ne rebne po džepu, zaboravi.

Uglavnom, u Hrvatsku je pomicanje sata uvedeno 1983. Kako je sve funkcioniralo prije toga, ne bih znala, nisam se još bila rodila, ali voljela bih to doživjeti. Kad samo pomislim da su britanski znanstvenici svojedobno preporučili svojoj državi pomicanje sata dvaput godišnje da uđu u istu vremensku zonu kao i ostatak Europe, muka me uhvati. I to govorim samo za ovu zimsku varijantu ( jeza me prođe kad pročitam da je zimsko računanje vremena točnije). Kad jednom napokon dođe vrijeme da se naše svjetske vođe slože oko ovog malog problema, nadam se da će ipak prevagnuti ljetna verzija. Znam, znam, možda nisam u pravu, ali dajte mi da se nadam!Jer još preživljavam i proživljavam ovaj nedavni šok.

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.