Libar

Dan Sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Dan Sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se kao državni blagdan u Republici Hrvatskoj kao trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata, vojne i civilne, čiji su životi trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu. Hrvatski Sabor, 2019. je izglasavanjem novog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima uveo novi praznik 18.11. na dan pada Vukovara i masakra koji se dogodio u Škabrnji. Prigoda je to za odavanje dostojne počasti svakoj žrtvi Domovinskog rata, koji je svoju najkrvaviju epizodu imao točno prije 30 godina kada se odvijala okupacija hrvatskih krajeva. Sve se planski događalo u režiji velikosrpskih ideologa i četnika, koji su dobili svesrdnu pomoć vojnog vrha JNA, i koji je pod tezom “čuvanja granica SFR Jugoslavije” angažirao rezerviste i srpaske dragovoljce za zločin širokih razmjera.

Grad Vukovar je intezivno opsjedan i granatiran od kraja kolovoza do sredine studenog 1991., branio se slabo naoružan, ali podržan od strane hrvatskih branitelja sa svih područja na kojima žive, svih nacionalnih manjina među kojima su bili i Srbi. Nakon višemjesečne opsade i uništenja od strane JNA i srpskih paravojnih snaga 18. studenog 1991. godine pao je grad Vukovar. Razoreni grad je pogodilo 7.000 projektila dnevno tijekom tromjesečne opsade, čime je uništeno oko 85 posto objekata u gradu. Nakon pada je uslijedilo protjerivanje u logore u Srbiji, provedena su masovna pogubljenja na farmi Ovčara i na drugim mjestima. Strašna je činjenica da se za nestalima još traga, više od 300 građana Vukovara se i dalje vodi kao nestalo, i danas se brojne obitelji 30 godina nakon nadaju da će pronaći njihove ostatke tijela i na taj način barem ublažiti bol i tugu. Tijekom opsade Vukovara i nakon nje poginulo je više od 3000 vojnika i civila, od čega 86 djece.

Istoga dana u zadarskom zaleđu pala je i Škabrnja, u kojoj su agresori pobili 84 hrvatska branitelja i nedužna civila. Škabrnja i obližnje selo Nadin etnički su očišćeni od nesrpskog stanovništva i pripojeni tzv. Republici Srpskoj Krajini, gdje su ostali sve dok ih hrvatske snage nisu oslobodile nakon vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. Godine. Do danas za ratni zločin iz 1991. u ovom ponosnom ravnokotarskom nitko nije odgovarao.

Hrvatski rat za neovisnost od socijalističke Jugoslavije je odnio oko 20.000 života. Bitka za grad Vukovar je bila ključna za Hrvatsku jer je zaustavila srpsku paravajsku  i JNA dovoljno dugo da hrvtaskom političkom vrhu osigura vremena za naoružavanje i pripremu Hrvatske vojske. Vukovar je simbol otpora i žrtve koja je dovela do hrvatske pobjede u ratu, u Vukovaru smo izgubili bitku, ali zbog Vukovara smo dobili rat i postali suverena i neovisna država. Rat u Hrvatskoj je okončan u mirnodopskom razdoblju reintegracijom hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, što se formalno dogodilo 15. siječnja 1998. godine.

Vukovar i Škabrnja su simboli stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu, ali istovremeno ponos koji je kroz 30 godina postao veći, prenesen na nove generacije koji s rukom na srcu izgovaraju imena heroja stradalih u Domovinskom ratu.

Antonio Gašperov

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.