Libar

Pali anđeli

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan kojeg obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana Grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice. 

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. godine. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, koji su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili, a katoličku crkvu do temelja srušili. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su bili zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Zločin u Škabrnji izveden je planski, istovremeno kada su pripadnici JNA i četnici divljali u okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske gdje su počinjeni zločini. Nakon oslobođenja Škabrnje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te povratka u Škabrnju, od posljedica kretanja kroz minska polja poginulo je još nekoliko škabrnjskih civila.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove godine će prigodnim programima biti obilježen u Vukovaru i Škabrnji te diljem Hrvatske.

Obilježavanje je počelo 17. studenog navečer paljenjem svijeća ispred vukovarske bolnice, gdje će 18. studenog ujutro započeti program i otkud će Kolona sjećanja krenuti prema Memorijalnom groblju. Na groblju će se položiti vijenci i održati sveta misa. Kolonu sjećanja predvodit će hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara. Ako niste bili u mogućnosti ići do Vukovara, vaš grad će se sjetiti naših „Palih anđela“ na svoj način.

Jako lijep i empatičan praznik u kojem pokazujemo da nam je stalo do tuđe sreće/nesreće i ponajprije se molimo da su žrtve našle svoj mir na onome svijetu. Upalite svijeću, bez obzira gdje se nalazite, možete li izaći iz kuće ili ne! Na taj način odajete počast svim preminulim i nestalim osobama na području Vukovara i Škabrnje te ponajprije svim preživjelima koji su ostali bez svojih voljenih i koji se bore iz dana u dan ispuniti nezamjenjivu prazninu u svojim srcima.

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.