Libar

Someone you loved

Nekoliko prethodnih članaka obrađivalo je pjesme uistinu različitih tematika. Jedna je u svojoj srži imala utjehu, a druga motivacijski govor. Poštovani čitatelji, vrijeme je da se vratimo dobrim, starim ljubavnim pjesmama. One mogu govoriti o novoj, čistoj ljubavi, o razbuktaloj strasti ili o onim nepreboljenim ljubavima, odnosno osobama. Mnoštvo je videa na poznatoj društvenoj mreži Tik Tok temeljeno na pjesmi o kojoj govorimo danas, a to je ,,Someone You Loved”.

Nju je napisao je škotski kantautor Lewis Capaldi. Izdana je kao pop-singl 2018. Godine, te se i danas nalazi na najvišim mjestima ljestvica najslušanijih pjesama ikad. Godinu kasnije smještena je u album ,,Divenly Uninspired to a Hellish Extent.” Sa svojim suosjećajnim tekstom i neobičnim, rijetkim vokalom, ,,Someone You Loved” nominirana je za pjesmu godine na 62. Grammy dodjeli nagrada te je osvojila nagradu za pjesmu godine 2020. na Brits Awards.

Iz samoga naziva možemo pretpostaviti da se radi o ljubavnoj pjesmi koja posebno govori o prethodno  prekinutom odnosu. Naime, u intervjuu za francuski časopis Lewis je priznao kako je pjesmu napisao nakon smrti svoje bake. Spominje kako pjesmu nije jednostavno napisati, pogotovo ako se radi o vrlo složenom sadržaju. U ovome singlu htio je pjevati o završetku romantične veze koja se odvija u isto vrijeme kada i niz obiteljskih problema. S tekstom se pjesme mnogi mogu poistovjetiti jer se on može interpretirati na nekoliko načina. Kako ti problemi mogu početi lagano, gotovo neprimjetno, a obično tako počinje i ova pjesma. Uvodi nas glasovir, čest i očekivan instrument današnjice. Nježni nas zvuk glasovira prati kroz cijelu pjesmu gdje nema posebnih virtuoznih, solističkih dionica za taj instrument. Melodija odiše jednostavnošću proizvedenoj jednim instrumentom koja se suprotstavlja složenosti Lewisova vokala. Lewis počinje tiho pjevati, no postepeno pojačava svoj vokal kroz koji se izlijevaju emocije. Zanimljiva hrapavost njegova glasa suprotstavlja se nježnome zvuku instrumenta. Taj je kontrast posebno izražen pri završetku pjesmu kada Lewis ostavlja najjači dojam. Glas se uspinje gotovo do svoga vrhunca nakon niza falsetto dijelova i nježnih dionica. Ta se snaga uvlači u slušateljeve osjećaje i najčešće ostaje u njegovom pamćenju.

Odakle je ideja proizašla? Smrt bake potakla je pjevača na pisanje ove nagrađivane pjesme. U njoj su opisani osjećaji pojedinca koji se našao u teškoj situaciji u kojoj su emocije zaključane sve dok u jednome trenutku ne eksplodiraju. Problemi se nižu jedan za drugim te uzrokuju osjećaj usamljenosti koja se iskazuje već u prvim stihovima gdje se autor osjeća bespomoćno i pasivno.

,,I’m going under and I fear there is no one to save me.”

U sljedećim stihovima, obilježenim falsettom, Lewis govori tko mu nedostaje. Ne govori o točno određenoj osobi te se tako mnogi mogu poistovjetiti. Priča kako te utjehe više nema te kako mu ona nedostaje u najgorim trenutcima.

,,I need somebody to heal

Somebody to know

Somebody to have

Somebody to hold…”

Govori o tome kako su i nekada i sada problemi isti, no jednostavno je o tome govoriti. Pasivnost i pesimističan, ogorčen pogled na svijet izražen je u sljedećoj strofi koja prepričava tužnu priču gdje je autor spustio svoj štit da bi mogao ići dalje. Naime, neimenovana osoba je učinila nešto što ga je gurnulo u ovakvo stanje.

,,Now the day bleeds

Into nightfall

And you’re not here

To get me through it all

I let my guard down

And then you pulled the rug”

Tužna je strofa završena stihom koji se ponavlja i tako obilježava cijelu pjesmu.

,,I was getting kinda used to being someone you loved”

Refren i strofe se ponavljaju uz minimalne preinake. Način pjevanja se ponavlja sve dok ne dođe do završetka kada trnci prolaze kroz tijelo slušatelja. Hrapavi, ali bogati glas prožima pjesmu i ispunjava ju nevjerojatnom empatijom. Lewis pjeva kako pokušava zatvoriti oči, vjerojatno misleći na taj način pronaći mir. Međutim, uvijek tako kada boli završi u rukama osobe o kojoj je pjesma. Spominje zvuk te osobe te očito tada govori o samome sjećanju i prisustvu iste.

,,And I tend to close my eyes when it hurts sometimes

I fall into your arms

I’ll be safe in your sound ‘til I come back around”

S obzirom na veliki broj nominacija i dobivenih nagrada, ova pjesma definitivno zaslužuje pozornost i slušanost koju ima. Autor Lewis Capaldi svojim zanimljivim glasom može obogatiti mnoge pjesme koje će jednostavno ući u srž ovoga društva. Sigurni smo da ste je većinom svi čuli, stoga smo ju smatrali vrijednu spomena. Ako ju do sada niste poslušali, čim stignete, molit ćemo vas, izvadite slušalice i uživajte u njoj!

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.