Libar
soccer ball on grass field during daytime

Tudor i Jurić rade odličan posao u Italiji, a već u ponedjeljak imaju priliku za nova sjajna ostvarenja

Nije sporno da Hrvatska osim kvalitetnih igrača na raspolaganju ima i kvalitetnih trenera, a splitski dvojac u Italiji to više nego dobro pokazuje. Ivan Jurić u Torinu i Igor Tudor u Veroni rade jako dobar posao, pokazujući to ne samo rezultatima, već i trenerskom rukopisu na terenu.

Tudor je nakon neuspjelog mandata pomoćnog trenera u Juventusu prije par mjeseci preuzeo Veronu, kada je ona nakon tri kola držala predzadnje mjesto s nula bodova. Ruku na srce, od Verone se objektivno nije očekivalo puno. Riječ je o momčadi s jednim od najmanjih budžeta u ligi i klubu koji je prema kladionicama bio među dva najveća favorita za ispadanje iz lige. Imajući to u vidu, vodstvu kluba nije preostalo ništa više nego da s trona skine dotadašnjeg trenera Eusebia di Francesca i potraži novo rješenje. Ta promjena je bio upravo Tudor, koji je odmah je u prvom ligaškom nastupu slavio nad Romom koju vodi José Mourinho.

Takav rasplet događaja odjeknuo je i Hrvatskom, a ponajviše u Splitu, gdje su se već napaćeni navijači Hajduka momentalno počeli prisjećati njegovog neuspješnog mandata u splitskom klubu. Pretežito sva su mišljenja išla u jednom, gotovo centraliziranom smjeru, koji je nalagao da splitski trener ni u ovom klubu neće biti tako uspješan. Ipak, barem za sada se čini da to neće biti baš tako.

Tudor je do sad na klupi Verone proveo devet utakmica, od čega broji četiri pobjede, četiri remija i samo jedan poraz, što je za momčad i budžet kakav ima na raspolaganju zaista fenomenalan učinak. Gialloblui su tako pod njegovim vodstvom zaradili čak 16 bodova i popeli se na 10. mjesto Serie A, što je bliže vodećoj šestorci nego zoni ispadanja. Da stvar bude bolja, Verona je na tom putu pobjeđivala velikane kao što su Roma, Lazio i Juventus, dok je s Napolijem remizirala imajući dva igrača manje na kraju susreta.

Ono što posebno veseli je povratak redovnom igranju Nikole Kalinića, koji je pod vodstvom bivšeg trenera di Francesca pao u zaborav. Treba spomenuti da Tudorov igrački kadar broje i mladi Ivor Pandur i Boško Šutalo, koji, pak, još nisu dobili previše prilika.

S druge strane, trenutno nešto manje bodovno uspješan je splitski strateg Ivan Jurić, koji je već odavno hit-trener u talijanskoj ligi. Nakon nekoliko epizoda u Genoi i mandata baš u Veroni, Jurić se ipak popeo stepenicu više preuzevši Torino, čime je postao četvrti najplaćeniji trener u Serie A. Njegova momčad trenutno zauzima 12. mjesto na ljestvici, a na kontu ima ukupno 14 bodova. Jurić broji četiri pobjede, dva remija i čak šest poraza, što nije impresivno, ali trenutno predstavlja bolji učinak nego protekle dvije sezone. A uz to, Torino definitivno bolje stoji na terenu nego što je to prije bio slučaj.

Razlog tome je što Jurić obično postavlja momčad u nominalnih 3-4-3, koji obično postaje 3-4-2-1 u posjedu i 5-4-1 u situacijama bez lopte. Međutim, takva defenzivna formacija na prvi pogled zavarava, budući da visoki presing koji Torino postavlja u obrani omogućava da brzo osvoje loptu i ne zalaze duboko u svoju polovicu. Prema SofaScoreu, samo je Atalanta uspješnija u tome od Jurićeve momčadi, što i ne čudi kada se uzme u kontekst da je splitski strateg ipak bio učenik Giana Piera Gasperinija.

Dio rostera splitskog trenera u Torinu čini i Marko Pjaca, koji je i ove sezone na posudbi iz matičnog Juventusa. Jurić ga povremeno i koristi, nakon što mu je ovaj vratio dva gola, no povremeni hrvatski reprezentativac i dalje muku muči s ozljedama, pa je stoga propustio sve utakmice u listopadu.

Kako bilo da bilo, oba Hrvata s trenutnim boravištima u Italiji rade fenomenalan posao na svojim klupama, što je svakako vrijedno zapažanja. Nastavak svojeg puta će oba trenera imati u ponedjeljak, kada ću domaćim okruženjima Tudor ugostiti Empoli, a Jurić Udinese. Oba susreta bit će izuzetno bitna, pošto je riječ o direktnim konkurentima u borbi za gornju sredinu ljestvice, i potencijalno Konferencijsku ligu.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.