Libar

Šminka kroz desetljeća

Jednom je Plaut u starom Rimu kazao: „Žena bez šminke je kao hrana bez soli!“ Rekao i ostao živ! Da se našao u današnjem vremenu, vjerojatno bi se na noge digle sve udruge za zaštitu prava žena i jednakosti u društvu. No, ovom znamenitom komediografu možemo oprostiti pretjeranu izjavu budući da je bio vrsni poznavatelj karaktera. I u njegovo vrijeme žene su voljele biti dotjerane i sređene, a kako su se mijenjali načini uljepšavanja kroz povijest, pročitajte u nastavku teksta.

Još od vremena staroga Egipta sinonim za njegovanu ženu je Kleopatra. Kupanje u mlijeku i mazanje balzamima bili su podloga za nanošenje crnog kajala na kapke i oči. Slično se i u drevnom Rimu ponekad rabio ugljen za obrve, rumenilo za obraze te kreda umjesto pudera.
Za razliku od starijih civilizacija, žene viktorijanskog doba šminku su smatrale znakom prostitucije.  Profinjene i uglađene dame koristile su domaće maske za lice, trepavice su njegovale ricinusovim uljem, a znale su čupati i oblikovati obrve.
Dvadeseto stoljeće zabilježilo je munjevite promjene u čitavom svijetu.
Dvadesetih je godina glavni detalj bio crveni ruž koji se nanosio isključivo na sredinu usana, a neizostavan je bio i bijeli puder u prahu. Tridesete sa sobom donose trend umjetnih trepavica na koje se u četrdesetima nadovezuje i crni eyeliner. Pedesete i šezdesete odlikuju se damskim stilom, pa je takva bila i šminka. Potpuno kontrastno, sedamdesete i osamdesete bolje da se ne ponove(op.a)! Naglašene oči, fluorescentne boje, puno previše rumenila i „neumjerenost“ ova vremena čine veselima i neponovljivima. Sve se više koristi puder te dolaze mnoge inovacije koje poboljšavaju tehnike nanošenja kozmetičkih proizvoda.
Danas, postoje svakakva čudesa i izumi. Društvene mreže nametnule su nam ideale koje slijepo pokušavamo slijediti, često zaboravljajući da zapravo nitko po prirodni nije savšren. Iza svakog lijepog selfija krije se 20 različitih kistova za šminkanje i malo photoshopa. Napredak čovječanstva doveo je do promjena u svim područjima, pa tako i u polju uljepšavanja. Od Audrey Hepburn, ljepotice iz 30-ih godina 20. stoljeća došli smo do Kim Kardashian 21. stoljeća. Neizostavno je spomenuti da se sa šminkom osjećamo bolje i samouvjerenije. No, drage žene i dame, zapamtite da ste predivne sa i bez make-upa te činite ono što vas čini sretnima, neovisno o tome što drugi očekuju!

Laura Renić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.