Libar
black and white person sport competition

Utakmice u Rijeci i Lyonu dokaz su da huliganizam nije iskorijenjen. Ipak, nogomet tu borbu ne može izgubiti

Lyon i Rijeku dijele 924 kilometra. 10 sati i pet minuta vožnje preko Italije i voila – tu ste. Čisto sumnjam da će se netko odvažiti na taj put ovih dana, ali, zapravo, jučer su Rijeka i Lyon bili puno bliži. Ma, bili su rame uz rame.

Dimitri Payet, sjajni igrač Marseillea i francuske reprezentacije, u karijeri je igrao za pet francuskih i jedan engleski klub, a Marko Livaja veliki je nogometni putnik. Nabrajati gdje je sve igrao uzelo bi nam puno vremena, a jedino je bitno da je jučer bio rame uz rame s Dimitrijem Payetom. Jučer su, iako zapravo udaljeni 924 kilometra, igrali za istu momčad.

Navijači Lyona jučer su Payeta gađali i pogodili bocom u glavu, a navijači Rijeke gađali su Livaju raznim predmetima, neki su čak i uskočili na teren da se s njim fizički obračunaju, ali nisu uspjeli. I to je zapravo jedino što je jučer razlikovalo Lyon od Rijeke, Payeta od Livaje. Sve ostalo bilo je prekopirano.

Hrvatski i francuski derbi izgledali su jučer kao povratak u jednu puno mračniju i ružniju prošlost. U jedno vrijeme za koje smo mislili da je daleko iza nas. Je, stadioni su se poboljšali, osiguranje je na nikad većoj razini, a mislili smo i da su se ljudi pripitomili. E, izgleda da ovo zadnje ipak nije.

Jučer Livaja i Payet, sutra Messi i Petković. Sljedećeg vikenda na tapeti će biti netko treći kome ne znamo ni ime, a za dva tjedna osiguranje neće uspjeti spriječiti nekoga tko je odlučio napasti igrača? I gdje nas to vodi? Treba li netko stradati?

Iako se nogomet igra zbog navijača, ovo jučer nije imalo veze s navijanjem. Ono jučer ispadi su huligana koji su očito spremni nekoga ubiti. Bocom, šakama i tko zna čime. Jer danas je boca vode, sutra je nož. A takvim ljudima nije mjesto na stadionu. Huligani su trebali biti relikt prošlosti.

Dođite na stadion i navijajte za svoju momčad. A vrijeđanje protivnika, imaginarnih protivnika, vjekovnih neprijatelja i inih ostavite negdje usput. Isto kao i šake, boce i noževe. Ili, ako ste takvi frajeri onda krenite na naoružanu policiju. Ali, nemojte kukati kad dobijete batina, junačine.

Huliganizam je zlo koje se očito još nije uspjelo iskorijeniti, ali tu borbu nogomet, i svi mi normalni koji idemo na stadione bodriti svoju momčad ili samo uživati u potezima virtuoza poput Livaje i Payeta, ne možemo izgubiti.

Huliganizmu nije mjesto na stadionima!

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.