Libar

‘Pretežno vedro’ na Ravnim njivama i Neslanovcu

O projektu

Projekt „Pretežno vedro“ pokrenula je prije pet godina OŠ Stobreč, a provodi ga Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Ove je godine škola domaćin je bila OŠ Trilj (PŠ Košute). Na ovogodišnjem je natjecanju sudjelovalo 17 osnovnih škola.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusom, natjecateljski dio projekta proveden je na daljinu, putem Zooma.

Riječ je o projektu kojim se potiče i razvija emocionalna pismenost kod učenika. Emocionalna pismenost je sposobnost svake osobe da prepozna kako se osjeća i zbog čega se tako osjeća. Emocionalno pismena osoba može bolje razumjeti i osjećaje drugih. Ovaj oblik pismenosti pomaže nam u cjelovitijem tumačenju svijeta oko sebe, a time i u njegovanju prijateljskih i obiteljskih odnosa.

Projekt se provodi od 1. do 22. studenoga povodom Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja.

Priprema i provedba projekta

Našu je školu predstavljalo osmero učenika šestih razreda. Učenici su se s voditeljima projekta pripremali tijekom listopada i studenoga te sudjelovali u grupnom i pojedinačnom natjecanju 12. studenoga. Grupni dio zadatka odnosio se na snimanje tematskoga videozapisa (igrokaza), a individualni dio natjecanja bio je sudjelovati u Kahoot kvizu.

Za organizaciju i provedbu projekta u našoj školi bili su zaduženi mentori: Katarina Beroš (psihologinja), Dubravka Katačić (pedagoginja), Ante Županović (socijalni pedagog), Maja Bašić (nastavnica hrvatskoga jezika), Silvana Jukić (nastavnica engleskoga jezika) te Mislav Katavić (pedagog pripravnik).

Učenici koji su sudjelovali: Lana Mandić, Roko Šantić, Karlo Dinielli (6. a); Leona Vuković-Leskur (6. b); Petra Španić (6. c); Lana Matošić i Karmen Ćurin (6. d), te Leonarda Prka (6. e).

Rezultati projekta

Na individualnom natjecanju nas je predstavljala Lana Mandić koja je na kvizu zauzela 6. mjesto i pokazala izvrsno znanje o emocionalnoj pismenosti. Tematski videouradak nagrađen je odličnim trećim mjestom (koje smo dijelili s trima školama). 

Sudionici o projektu

Pitali smo učenike kako su oni doživjeli sudjelovanje u ovom projektu. Njihovi odgovori potvrđuju da učenici vole nove izazove i projekte.

Ovo iskustvo mi se jako svidjelo, volim učiti o emocionalnoj pismenosti. Upoznala sam nove prijatelja i lijepo smo se zabavili. (Lana Matošić, 6. d)

Na natjecanju mi je bilo super! Svatko bi trebao ovo doživjeti bar jednom u životu. Saznali smo nove stvari, upoznali nove prijatelje. Žao mi je što je završilo, ali nadam se da ću se i dalje nastaviti družiti sa sudionicima projekta. (Petra Španić, 6. c)

Meni je bila velika čast sudjelovati, svidjelo mi se proučavati osjećaje i družiti se s kolegama. Ovo iskustvo mi znači mnogo i veseli me osjećaj biti dijelom velikoga projekta. Ponosna sam na cijelu ekipu i mentore, postigli smo veliki uspjeh! (Lana Mandić, 6. a)

Jako sam uživala u ovom projektu. Naučila sam puno o emocionalnoj pismenosti i upoznala mnoštvo prijatelja. Žao mi je što je kratko trajalo, nadam se da ćemo imati još projekata u kojima ćemo sudjelovati i steći nova znanja. (Leona Vuković Leskur, 6. b)

Bilo je zabavno, učili smo, šalili se i naučili nešto novo o osjećajima. (Karlo Dinielli, 6. a)

Na natjecanju mi je bilo najzanimljivije gledati kako se druge škole napravile igrokaze. Sviđa mi se što sam surađivala s vršnjacima i želim to čim prije ponoviti. (Leonarda Prka, 6. e)

Projekt mi se jako sviđa jer sam naučila puno novih znanja i upoznala vršnjake iz drugih škola. Naučila sam kako se ponašati u novim situacijama u kojima se dosada nisam našla. (Karmen Ćurin, 6. d)

Bilo mi je jako zabavno i uzbudljivo. Čast je sudjelovati kao glavni lik u igrokazu. Ponosan sam na svoje kolege koji su odlično odigrali svoje uloge. (Roko Šantić, 6. a)

Lana Mandić i Karlo Dinielli

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.