Libar

Projektni dan ‘Maslina’ na satu biologije u Osnovnoj školi Skalice

Svake godine koncem listopada u Osnovnoj školi Skalice održava se projektni dan „Maslina“. Osim berbe maslina u školskom masliniku, ovaj dan obilježava se raznim aktivnostima učenika i učitelja unutar i izvan učionica.

Ove godine posebno je zanimljivo bilo učenicima 8. b razreda na satu Biologije gdje su s nastavnicom Magdom Armandom radili vrlo zanimljive i poučne zadatke. Učenici su bili podijeljeni u šest skupina, a svaka je radila na svom zadatku. Proučavali su makrosvijet i mikrosvijet stabla masline (sorte oblica).

Prva skupina u školskom je masliniku mjerila prosječnu visinu stabla masline, opisivala izgled kore debla, lista, ploda masline i oblik krošnje te izračunala pH tla.

Druga, treća i četvrta skupina u učionici je mikroskopirala list masline. Druga skupina mikroskopirala je puči, treća dlačice na listu, a četvrta je radila tanki poprečni prerez lista masline pomoću britvice i stiropora.

Peta skupina učenika kuhala je čaj od osušenog maslinova lista koji je izrazito ljekovit i blagotvorno djeluje na naš organizam. Pomaže kod tuberkuloze, snižavanja kolesterola te drugih tegoba.

Šesta skupina proučavala je literaturu o maslini (Flora jadranske obale i otoka, časopis Maslina).

Sve prikupljene podatke i spoznaje o maslini učenici su objedinili i prikazali u obliku plakata.

Mia Aljinović

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.