Libar

Dambrauskas najavio utakmicu s Istrom: Jedini način da razvijemo momčad je da idemo korak po korak

Hajduk u petak u sklopu 17. kola HT Prve lige na Poljudu od 20 sati dočekuje momčad Istre 1961. Bijeli tako nakon pobjeda protiv Hrvatskog Dragovoljca i Rijeke imaju priliku nastaviti pozitivan niz i stopostotan učinak na klupi trenera Valdasa Dambrauskasa, koji je na današnjoj press-konferenciji i najavio predstojeću utakmicu.

Počelo je s pitanjima u svjetlu prošlotjedne dramatične pobjede nad Rijekom na Rujevici.

Iznenadili ste s Krovinovićem u početnoj momčadi. Spremate li iznenađenje i za Istru?

– Možda sam vas iznenadio, ali to nije bilo planirano. Ni mi nismo znali hoće li biti spreman, jer smo ga svaki dan pratili. Primjerice, dva dana prije Rijeke je trenirao, ali je dan naklon toga evaluiran od strane medicinske službe da vidimo u kakvom je stanju. Ako pitate o ozlijeđenim igračima, Vuković još uvijek nije spreman i nadamo se da će početi trenirati sljedećeg tjedna. Što se tiče ostalih, svi su s prošle utakmice spremni, uključujući Krovinovića i Fossatija, a Diamantakos i Kačaniklić su i dalje odsutni.

Navijači odmah nakon velike pobjede počinju zazivati titulu. Kako to komentirate?

– Najvažnije je da ostanemo čvrsto na zemlji pred susret s Istrom. Kada se pobijedi na način kao protiv Rijeke, dolazi do emocionalnog pražnjenja, ali moramo se fokusirati na Istru. Oni dolaze sa svojim planom i ambicijama, tako da, ako nećemo sutra biti dobri, sve što smo napravili protiv Rijeke bit će za ništa.

Onda se čini se da je ovo možda i važnija utakmica od one s Rijekom.

– Svaka utakmica je važna! Kao što sam rekao, utakmica protiv Rijeke je bila najvažnija, sada je sutrašnja utakmica najvažnija i tako svaka nakon nje. Ako želimo doći tamo gdje želimo biti, ne smijemo gledati dalje od sljedeće utakmice i sljedećeg treninga. Jedini način da razvijemo momčad je da idemo korak po korak.

Nakon utakmice s Rijekom rekli ste da niste baš oduševljeni predstavom. Što je ono s čime niste bili zadovoljni?

– Uvijek postoji više stvari s kojima niste zadovoljni nego onih s kojima jeste. Što se tiče defenzivnog pozicioniranja, nismo bili toliko loši, pogotovo u prvom dijelu, ali vjerujem da nam je u prvom poluvremenu nedostajalo snage u duelima. Osvojili smo samo 22 posto ofenzivnih duela i napravili smo izmjene na poluvremenu kako bi popravili taj segment. Rijeka je izjednačila bez da je ušla u naš šesnaesterac, to je bio ubačaj s poludistance i mislim da je to bio jeftin gol. Ali greške se događaju, ja želim vidjeti Hajduk koji ima više kontrole u utakmici i više na poziciji moći. To je ono na čemu radimo i trebat će nam vremena za to.

Počeli ste s tri stopera prošlu utakmicu, ali Rijeka je imala nekoliko šansi iz skok igre. Hoćete li i dalje inzistirati na igri s tri stopera?

– Ne inzistiram ni na čemu. Uzimam u obzir tko je u formi i koji je najbolji način za suprotstaviti se protivniku. Uvijek govorim igračima da odgovori na sva pitanja iz utakmice leže u treningu. Ne bojim se mijenjati stvari za koje mislim da treba promijeniti i ako u budućnosti bude trebalo igrati s tri stopera, to ću učiniti. Trebat će vremena da pronađeno najbolju formaciju koja će najbolje povezati igrače koje imamo na raspolaganju.

Prvenstva se osvajaju s manje grešaka. Livajin žuti karton je bio nepotreban i mogao bi biti problem u budućnosti. Je li karton bio vrijedan toga?

– Ako govorimo o kartonu, da, bio vrijedan je. Neću sada ići u detalje, ali mislim da je bio potreban. Ne želim opravdavati to, ali mislim da je bio potreban. Previše pričamo o osvajanju prvenstva ovdje i mislim da se trebamo fokusirati na trening i utakmice, ići korak po korak.

Potom se krenulo s pitanjima o narednoj utakmici i sljedećem protivniku.

Ovo je nezgodna utakmica jer su tri boda imperativ, a dolazi vam ekipa koja je opuštena. Također, najavljuje se kiša.

– Uvijek govorim da ne možemo tražiti izlike u takvim stvarima. Moramo imati mentalitet da u svemu tražimo pozitivne stvari. Istra je jako zanimljiva ekipa i jako mi se viđa njihov napadački stil. Ako im dopustite igrati, oni će igrati, jer nisu ekipa koja se dolazi braniti. 10 od 13 golova koje su zabili došli su iz protivničkog šesnaesterca, što znači da igrom pokušavaju doći do šanse. Stoga im ne smijemo dopustiti da igraju i mislim da imam ideju kako to postići. Treba nam kreativnost i mentalna snaga da ponavljamo stvari čak i kada nam ne ide.

Istra pokazuje dobar napadački potencijal, ali je pokazala i defenzivne slabosti u proteklim utakmicama.

– Zaista vjerujem da i njihov trener vidi te greške i da radi na njima, tako da se ne možemo osloniti na njihove greške iz prošlosti.

Često kažemo da se prvenstva ne osvajaju pobjedama u derbijima, nego u manjim utakmicama. Što vi mislite o tome, slažete li se?

– Točno to mislim.

Litavski strateg potom se osvrnuo i na jučerašnji uspjeh juniora te prolazak u play-off Lige Prvaka.

Treba čestitati juniorima koji su prošli dalje, a to samo pokazuje da Hajduk ima svijetlu budućnost.

– Čestitam im na tome i mislim da je to samo potvrda da je Hajdukova akademija jedna od najboljih u Europi. Jako sam zainteresiran za procese koji se događaju i jedan od mojih glavnih zadataka je priključivanje mladih igrača prvoj momčadi. Na svakom treningu imamo nekoliko mlađih igrača koji treniraju s prvom ekipom, tako da uvijek gledamo kako ih promovirati u seniore. Ali također je veliki dio i na njima. Daje im se povjerenje, ali ga oni moraju opravdati.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.