Libar

Odgađanje obveza

„Sutra ću.“
Dvije riječi.
Najizgovorenije u povijesti.
Dvije riječi s dva značenja.
Sedam slova koja označavaju laž.
Budimo iskreni, koliko puta u danu slažemo sebi da ćemo ono što odgodimo zaista napraviti u dogledno vrijeme? Bilo da se radi o učenju, dijeti, poslovnim ili kućanskim obvezama, često prebacujemo dužnosti za neko drugo vrijeme. No, živimo u svijetu u kojem smo nerijetko primorani obavljati više zadataka istovremeno i jednostavno nije lako držati sve konce u rukama, stoga je neophodno podijeliti vrijeme i planove. Time lakše sagledamo situaciju i bolje se možemo usredotočiti na pojedini posao, što rezultira uspješnijim završetkom. Problem odgađanja obveza nastaje kad se to radi svakoga dana iz puke lijenosti. Tada je gotovo sigurno da će se odgađati danima i mjesecima i opet nikada neće biti izvršeno.

Svaki uspješni čovjek reći će vam da su predanost i marljivost tajne pravih pobjednika. Samo pojedinci ne vole trošiti vrijeme uzalud i ne odgađaju svoje obveze. Sklonost bavljenju svim stvarima osim onima kojima bi zaista trebalo najčešća je pojava kod studenata. Oni zapadaju u tzv. prokrastinaciju. Ovaj pojam može se definirati kao iracionalno izbjegavanje zadataka. Važno je napomenuti kako ovo nije isto što i lijenost. Do prokrastinacije dolazi zbog vremenske udaljenosti nekog događaja. Primjerice, ako tek za mjesec dana imamo neki projekt koji nam se čini nezanimljivim, naravno da ćemo se prije baviti onime što nam predstavlja veći prioritet. No, nemojte pomisliti kako nam ova pojava pomaže! Upravo suprotno, čini nas nesretnima. Odgađanjem si pružamo samo privremeni osjećaj slobode koji će se kasnije pretvoriti u stres i osjećaj krivnje. Teret nam stalno „visi za vratom“, što dovodi do lošeg raspoloženja.
Ako ste se pronašli u gore navedenim recima, odlučite se na promjenu! Naravno, bitno je krenuti s malim koracima i realističnim ciljevima. Podijelite svoje vrijeme i postavite prioritete. Nemojte smetnuti s uma da ništa ne dolazi preko noći, čak ni uspjeh. Budite u blizini ljudi koji će vam rado upućivati pozitivne komentare, ali i dati dobronamjernu konstruktivnu kritiku. Na kraju svakog prijeđenog cilja, slobodno se nagradite i potaknite sami sebe za daljni napredak. Svaki dan nova je prilika da zablistate, zato bez straha poletite u nove radne pobjede!

Laura Renić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.