Libar

Splitski stadioni

Kao što svi znamo, najvažnija sporedna stvar na svijetu je nogomet. Sve ono što čini nogomet i nogometnu euforiju koncentrira se u trenucima odigravanja utakmica na stadionima pa tako neki od njih imaju i statusni simbol u nogometnom svijetu, poput, primjerice, stadiona Camp Nou u Barceloni i Old Trafford u Manchesteru. Što se situacije sa stadionima u Hrvatskoj tiče, ona je raznolika. Dok se neki klubovi mogu pohvaliti s  velikim stadionima, neki klubovi imaju vrlo male stadione koji ne udovoljavaju kriterijima za sudjelovanje u prestižnim nogometnim natjecanjima poput Lige prvaka. Split se može pohvaliti s dva stadiona: Starim placom i Poljudom.

Stari plac, poznat još i kao Staro Hajdukovo, prije osnivanja Hajduka zvao se Krajeva njiva i služio je kao vježbalište austrougarske vojske. Osim austrougarske vojske, kao vježbalište je služio i članovima splitskog gimnastičarskog društva Hrvatski sokol. Nogomet se na Krajevoj njivi igrao još od 1903. godine kada je u okviru Hrvatskog sokola osnovana nogometna sekcija. Nakon osnivanja Hajduka u veljači 1911. godine, dobiva naziv Stari plac koji je u upotrebi sve do današnjeg dana. Upravo se na Starom placu i odigrala prva Hajdukova utakmica protiv splitskog autonomaškog kluba Calcio Spalato, pri čemu je Hajduk pobijedio s rezultatom 9:0. Prvobitna orijentacija igrališta bila je istok-zapad, da bi nakon Prvog svjetskog rata bila promijenjena u sjever-jug.  Hajduk je ovo igralište koristio od 1911. sve do 1979. godine kada je izgrađen novi stadion na Poljudu. Stari plac je nakon Hajdukovog preseljenja na Poljud prepušten na korištenje Ragbi klubu Nada i Baseball klubu Nada SSM.

Stadion na Poljudu izgrađen je za potrebe 8. Mediteranskih igara 1979. godine, a službeno ga je otvorio Josip Broz Tito. Poznat je i pod imenom Poljudska ljepotica. Projektirao ga je riječki arhitekt Boris Magaš, u obliku školjke. Svojom arhitektonskom vizurom Poljud je izazvao veliku pozornost u svijetu sportske arhitekture, a dobio je i kopiju u stadionu Shah Alam u malezijskom Selangoru. Kapacitet Poljuda izvorno je bio 50 000 gledatelja, sa sjedećim mjestima na zapadu i istoku i stajaćim mjestima na sjeveru, jugoistoku i jugozapadu. No, taj izvorni kapacitet „probijen“ je 1982. godine kada je na stadionu bilo 65 000 gledatelja, na utakmici Hajduk – Dinamo.  Ipak, današnji kapacitet stadiona procjenjuje se na 35 000 ljudi s obzirom na broj sjedalica, po čemu je Poljud drugi najveći nogometni stadion u Hrvatskoj, nakon Maksimira.

Na Poljudu je 1990. održano i Europsko atletsko prvenstvo. Osim Hajduka, na stadionu svoje domaće utakmice igra i Hrvatska nogometna reprezentacija. Izuzev sportskih događaja, na stadionu se održavaju i koncerti domaćih i stranih zvijezda, a od 2013. do 2019. Poljud je bio domaćin i Ultra Europe festivala.

Stari Plac i Poljud uz iznimno bogatu povijest sportskih događanja i dan danas služe kao mjesto rasta i razvoja mladih sportskih nada bejzbola, ragbija, atletike i nogometa koji će nastaviti činiti Split „najsportskijim gradom na svitu“.

Nikolina Jakšić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.