Libar

Učenici OŠ Skalice posjetili su crkvice na Marjanu i oko njega i zabilježili svoje dojmove

Jedna od izvannastavnih aktivnosti u našoj školi nosi naziv Mladi povjesničari i geografi. Njeni su članovi učenici od petog do osmog razreda. I ja sam jedan od njih. U ponedjeljak, 22.11., sudjelovali smo u terenskoj nastavi na Marjanu gdje smo razgledavali i naučili nešto o crkvicama koje se tu nalaze. Cilj je bio upoznati nas s kulturnom baštinom, potaknuti ljubav prema zavičaju te razviti poštovanje prema našoj baštini.

Profesori su u petak za vrijeme nastave okupili učenike koji idu na Marjan. Kada smo svi bili na broju, pošli smo prema prvoj crkvici, crkvi sv. Mande koja se nalazi pored škole Marjan. Sagrađena je u 11. stoljeću. Poznata je i kao crkva sv. Lazara i sv. Marije Magdalene. Ova rimokatolička sakralna građevina nalazi se u Velom Varošu, na sjeveroistočnim padinama Marjana. Profesor nam je pročitao nešto o njoj i onda smo nastavili s hodom. Krenuli smo se penjati prema Prvoj vidilici. Tako smo stigli i do druge crkvice, crkve sv. Nikole na Gori.

Sagrađena je u 13. stoljeću. To je rimokatolička sakralna građevina smještena na južnim obroncima Marjana. Profesor je pročitao nešto i o ovoj crkvi te smo nastavili hodati. Nakon dužeg hodanja napravili smo stanku. Tko je trebao, mogao je nešto popiti i pojesti ili jednostavno sjesti i odmarati. Odmor je završio za desetak minuta i nastavili smo hodati prema trećoj crkvici, crkvi sv. Jerolima (Jeronima ili Jere).

Ova srednjovjekovna crkva podignuta je u 15. stoljeću uz okomitu liticu, na južnim obroncima Marjana. Nakon pročitanog odlomka o toj crkvici počeli smo se polako spuštati. Došli smo do četvrte crkvice, crkve Gospe od Sedam Žalosti. Sagrađena je u 15. stoljeću na južnoj padini Marjana, u predjelu Kašjuni. Kad smo stigli, uvjerili smo se da je cijela ispisana zavjetima ljudi. Nakon nekog vremena pošli smo prema petoj crkvici, crkvi sv. Jurja.

Sagrađena je u 9. stoljeću na rtu Marjana i predromaničkog  je stila. Pročitali smo nešto o njoj i nastavili prema šestoj crkvici, crkvi sv. Benedikta. Ostatci nekadašnje crkve nalaze se na predjelu uvale Bene koja je dobila ime po sv. Benediktu. Nakon pročitanog odlomka nastavili smo do marjanskih vrata pa prema sedmoj crkvici, crkvi Gospe od Pohođenja na Spinutu. Sagrađena je u 11. stoljeću. Rimokatolička je sakralna građevina smještena podno sjevernih obronaka brda Marjan. Nalazi se u Spinutskoj ulici. Pročitali smo nešto i o njoj i krenuli prema zadnjoj, osmoj crkvici, crkvi sv. Trojice.

Sagrađena je u 9. stoljeću. Nalazi se u sredini sjevernog dijela splitskog poluotoka na Poljudu. Ova mala centralna građevina šesterolisnog oblika, polukružnih apsida nanizanih uokolo nepravilne kružnice, postala je jedna od najdragocjenijih spomenika baštine Splita i Dalmacije. Posebno je dojmljiva njena unutrašnjost.

Nakon zabavnog, ali isto tako poučnog dana, vratili smo se u školu po torbe i pošli svojim domovima puni dojmova i novih spoznaja.

Ante Petričević

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.