Libar

Djeca u domovinskom ratu – gostovanje Sandre Rapčak povodom Dana sjećanja

Dana 27. listopada 2021., u sklopu aktivnosti kojima naša škola tradicionalno obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata, učenici prvih i drugih razreda su se prisjetili vukovarskog stradanja i patnje kroz susret s gošćom Sandrom Rapčak, predsjednicom Udruge djece poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata.

Gospođa Rapčak s nama je podijelila svoju osobnu priču o ratom prekinutom djetinjstvu. Nakon mučenja majke, oca i djeda, Sandra je s majkom napustila rodni kraj kao dvogodišnja djevojčica. Njena obitelj se odlučila vratiti u Vukovar odmah nakon mirne reintegracije i započeti novi život. Nije im bilo lako jer su se svakodnevno susretali s nekadašnjim susjedima, prijateljima koji su im nanijeli veliko zlo i ubili tatu za čijim posmrtnim ostacima tragaju već 30 godina.

Prema podacima međuresorne Radne skupine za izradu Registra djece poginule uslijed ratnih razaranja u Republici Hrvatskoj, u Domovinskom ratu je poginulo 402 djece. Najmlađa žrtva imala je samo šest mjeseci. Razaranju i agresiji bilo je izloženo čak milijun dječaka i djevojčica. Više od 1200 djece je ranjeno, a 5497 djece je ostalo bez jednog roditelja.

Sandrino potresno svjedočanstvo potaknulo nas je na razmišljanje o vrijednosti slobode, praštanja, tolerancije te jednog od osnovnih prava djeteta – prava na igru i sigurnost.

Zdravstvena škola Split

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.