Libar

Učenici Osnovne škole Jesenice obilježili Dan kruha

Svima poznati i dragi dan, dan kruha! Učenici u cijeloj Hrvatskoj ga vole i radosno obilježavaju. Nekad je bio u atriju škole tako da bi svaki razred izložio svoj stol i tako su se učenici natjecali čiji je stol ljepše uređen i čiji je bogatiji! I tako svih dvanaest razreda jedan uz drugoga. Nažalost, prošle godine su izostali. Covid 19 i epidemiološke mjere jednostavno su ga ukinuli.

No ove godine uspjeli smo ih bar djelomično vratiti. Na sjednici Učiteljskoga vijeća naše škole odlučeno je da svaki razred u svojoj učionici održi Dan kruha. Tako su razrednici i njihovi učenici na Satu razrednika spojili nekoliko stolova, postavili stolnjak i nanizali štrudele, orahnjače, soparnike, palačinke, kifliće, mafine, voća i svakakve slastice, a našlo se i prirodnih sokova od jabuke i naranče. U ugodnom društvu vršnjaka i u školi, jelo je bilo ukusnije nego u najraskošnijem restoranu.

Učenici su se ugodno zabavili, uz razgovor i jelo, s nadom da se ova školska tradicija neće ugasiti i da će vratiti u obliku druženja s ostalim razredima – kao prije dvije godine!

Iva Vrkić

Svima poznati i dragi dani kruva! Dica u ciloj Rvatskoj ga vole i radosno feštaju. Prije je bija u atriju naše škole tako da bi svaki razred izložija svoju tavaju i na nj izložija svoje delicije i onda su se dica takmičila čija je trpeza lipša i raskošnija. I tako svi dvanest razreda. Ža nam je ča ovi dan nije bija prošle godine. Nije bija jer ovi nesritni virus ga je zabranija.

Ove godine baren malenko smo ga ukrali od virusa. Naši pametni učiteji su se sitili ča mogu napravit. Tako su na svome sastanku odlučili da bude svak u svome razredu i tamo napravi feštu. Dica su spojila klupe na kojima uče i napravili velike stolove na koje su metili tavaje, a na nj štrudele, orehnjače, soparnik, palačinke, kifle i druga čuda ča su oni i njiove matere ispekli. Bilo je i terina sa grožđen, šipkon i mandarinama jerbo su ih ovi dana puni vrtli. Bilo im je lipo jerbo ništa nije lipo ka kad jideš u lipom drušvu svoji prijateja.

Zato ča in je bilo puno lipo, dica su  zaželila samo da Dani kruva uvik budu u onome planu škole ča ga učiteji stalno spominju i zovedu Školski kurikul.

Na čakavsko narječje prilagodila: Maja Rakuljić

Iva Vrkić i Maja Rakuljić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.