Libar

Volonteri su neprocjenjivi: godinu prepunu nedaća obilježili su upravo oni koji su spremni nesebično pomoći drugima

U godini koju su obilježile mnogobrojne nedaće volonteri su bili svijetla točna, pomagači na koje se oni u potrebi mogu osloniti. Jučer je obilježen Međunarodni dan volontera, a tim su se povodom iz udruge ‘Kolajna ljubavi’ zahvalili volonterima i dobročiniteljima koji svoje vrijeme velikodušno poklanjaju drugim ljudima.

Volontiranjem se smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, navodi Zakon o volonterstvu. A razlozi zbog kojih se osoba odluči za volontiranje najčešće su osjećaj smislenosti i sreće koji se dobiva pomaganjem, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i povezivanje s ljudima i želja za promjenom u društvu.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, udruga ‘Kolajna ljubavi’ u Društvenom centru Laurentius organizirala je manifestaciju „Sa srcem u ruci“ kako bi zahvalila svima onima koji radost pronalaze u pomaganju. Manifestacija je obuhvaćala prezentaciju volonterskih doprinosa Imotskoj krajini i iskustvenu radionicu gdje su volonteri dobivali uvid u društvene promjene koje volontiranje može potaknuti. Jedna od sudionica je bila i volonterka Jelena Vujević koja kaže da volontiranjem ostvaruje predivan osjećaj jer pomože drugima, a ta zahvalnost koju joj druga osoba pokaže probudi u njoj ogromnu pozitivnu energiju.

Udruga ‘Kolajna ljubavi’ ima dugogodišnje iskustvo u razvoju i promoviranju volonterstva u lokalnim zajednicama što je jako bitno za stvaranje filantropije i oblikovanje demokratskih promjena. Organizirali su mnogobrojne humanitarne akcije, putopisna predavanja, koncerte i kulturne manifestacije s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemima siromaštva kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Svakog mjeseca volonteri dijele pakete pomoći u sklopu Socijalne samoposluge koji stižu u zahvalne ruke najsiromašnijih građana Imotske krajine, a rad Društvenog centra Laurentius unaprijeđen je mnogim volonterskim doprinosima. Tamo Kolajnini volonteri plešu s djecom, provode kreativne radionice i  uređuju okoliš. Zadnja velika volonterska akcija udružila je snage 11 volontera koji su krajem listopada uredili vidikovac u mjestu Ričice i postavili ogradu od 25 metara. Taj težak fizički zadatak završen je u dva dana, zahvaljujući vrijednim i složnim rukama  volontera.

„Doprinos naših volontera uvijek me oduševi. Kolajnini volonteri više od desetljeća doprinose stvaranju humanijeg društva i bez njih naš utjecaj na razvoj društva ne bi bio niti upola ovolik niti u Hrvatskoj niti u Tanzaniji i Keniji u Africi. Oni svojim angažmanom omogućuju krov nad glavom djeci u Sirotištvu sv. Ante, naglasila je voditeljica ovog EU projekta Antonia Rukavina.

Hvala svima koji su se odlučili volontirati i širiti dobra djela tako što odvajaju svoje vrijeme, trud i dijele svoje vještine s onima u potrebi. Sretan vam vaš dan! Zaista nosite srce u ruci, poručuju iz ‘Kolajne ljubavi’.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.