Libar

La bella pizza

Kako je nekidan bio svjetski dan pizze, red je da joj i na ovim stranicama odamo zasluženu počast. Jedino jelo koje se i na hrvatskom jeziku piše u izvorniku najpopularnija je hrana koju voli svatko. Naravno, kao i sve najljepše, potječe iz talijanske kuhinje, a sastoji se od tankog, najčešće okruglog tijesta premazanog umakom od rajčice, a na koji se zatim stavljaju razni dodaci, prije svega sir, a zatim se peče u krušnoj peći, ili u pećnici u novije doba. Izumljena je u Napulju, gdje je pekar Raffaele Esposito napravio prvu pizzu Margheritu u čast kraljici od Savoije. Naime, na tijesto je posložio sastojke u bojama talijanske zastave: crvena-rajčica, bijela- mozzarela i zelena- bosiljak. Ostalo je povijest. Ljudi su pohrlili u napuljske restorane i tražili relativno jeftino jelo kako bi se nahranili i uživali. A danas u njemu uživa cijeli svijet.

 S obzirom da su moje kolumne praktični i osobna ispovijest, došlo je vrijeme da vam otkrijem kakav je moj odnos prema pizzi. Hm, rekla bih toplo-hladno. Naime, nikad je nisam pojela cijelu (u pizzeriji). Doma možda jedan komad pojedem. Problem je što se brzo zasitim pa nikad nemam dojam da sam guštala u njoj kao drugi ljudi, npr.kao moj rođak Sina koji je odmalena volio pojesti bar tri. Da, da, čak je organizirano ad hoc natjecanje jednom prilikom kad se u pizzeriji našlo par stolova s djecom s treninga pa su se momčići bacili u obaranje vlastitih rekorda. A imali su tada 10 godina.  Pizza je jelo koje spaja. Kad ne znaš gdje ćeš, zoveš na pizzu. Kad ti treba utjeha, zoveš dostavu. Bezbroj je sastojaka koje na nju idu i onda svatko bira što mu paše. Malo se iživciram kad na cjenicima krivo ispišu naziv (đava odnija google translate) pa nam je capricciosa izgubila“ i „ te postala kaprikoza- naša inačica miješane, ili quattro formaggi dobije h koji bi Talijani izgovorili formagi, a to ne znači ništa. Funghi pak nemaju h kod Dalmatinaca…da ne nabrajam primjere nepismenosti u našim restoranima. Poanta je da bar pizza zaslužuje respekt.  Hvala Bogu, svakakvih je sastojaka koji mogu pasti na tijesto, pa tako imamo napoletanu, vegetarianu, hawaii, marinaru,  picante, al tonno, bianca, frutti di mare. Samo zamislite, mašta radi svašta. Naravno, svaka pizzeria pridoda svoj opis i naziv, pa tako neke daju pizzama imena kvartova. Problem nastane kad ti nazivi ne odgovaraju nazivima kvartova iz jednog restorana i onoga u kojega ste ušli da probate nešto novo, pa narućite Mejaše s pancetom, a ovdje su Mejaši s artičokama. Godinama je u Splitu hit pizza na metre, i to svakako dobro dođe kad ekipa za stolom želi probati svakakvih vrsta pa padaju kombinacije za prste polizati. Primijetila sam također da su u posljednje vrijeme izbacili male pizze iz ponude, uglavnom nam ostadoše velike (standard). I jumbo!!!Volimo jumbo. M igra sve. Samo da je tijesto ukusno i fino. 

E, da, valjda se svi slažemo da pizza nije junk food. To je comfort food po svim parametrima koje sam posložila. Pitanje svih pitanja jest deblja li! Paaa, ovisi koliko je često jedete, što na nju stavljate, od kojeg je tijesta činite. Stvar je u uvijek u nama samima i našem pretjerivanju. Talijani su živi dokaz da ne deblja, stoga je važno učiti od majstora. Pizza je ikona gastronomije, tako jednostavna, a tako veličanstvena. Znam da ćete sada svi pojesti jednu! Dobar tek!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.