Libar

S otoka u svijet i nazad

Nadahnuti uspjehom prvog KA1 Erasmus+ projekta: Inovativni pristupi poučavanju i učenju – suvremene metode i IKT u kreativnoj učionici 21. stoljeća, nastavnici OŠ Slatine s otoka Čiova su odlučili nastaviti sudjelovati u Erasmus+ pustolovini s novim projektom.

Agencija za mobilnosti i programe EU na temelju Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu prijedloga za 2021. g. za program Erasmus+ – Ključna aktivnost 1 za područje odgoja i općeg obrazovanja je prihvatila novi projekt Teaching and Learning Upgrade te je odobreno 15.013,00 eura za financiranje projekta. Sudionici projekta ponosno ističu činjenicu da je projekt izvrsno bodovan te je to još jedan podstrek da se nastavi s aktivnostima koje doprinose poboljšanju učeničkih i učiteljskih kompetencija.

Tako će se mala otočna škola naći u središtu europskih edukativnih tokova jer je jedan od ciljeva projekta razvoj digitalnih vještina zaposlenika, kao i primjena inovativnih tehnologija, metoda i oblika rada u nastavi. Osim toga, želja im je nadograditi kolekciju digitalnih obrazovnih materijala, no i razvijati i poticati poduzetničke vještine kroz rad Učeničke zadruge Prizidinica. S obzirom na povećanje broja učenika s posebnim potrebama, kao i inojezičnih učenika, jedan od ciljeva je i unaprjeđivanje inkluzivnog obrazovanja.

Koordinatorica projekta je ravnateljica Željka Ninčević koja ističe: „Rezultati samovrednovanja, koja smo provodili u razdoblju od nekoliko školskih godina, su nam pokazali da trebamo prilagoditi način i metode poučavanja potrebama suvremenog društva, u smislu razvoja kvalitete i internacionalizacije, te razvoja jedne od ključnih kompetencija Europskoga referentnog okvira za cjeloživotno učenje – poduzetništva. Dodatne analize, nakon provedene nastave na daljinu, pokazale su da su i učiteljima i učenicima potrebne dodatne edukacije u smislu razvoja digitalnih kompetencija i danas neophodne informatičke pismenosti. Naši djelatnici smatraju da bi upravo vlastitim usavršavanjem i učenjem od drugih kolega u inozemstvu, unaprijedili uz vlastite i kompetencije naših učenika, uz fokusiranje na razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja, kako bismo ih što kvalitetnije pripremili za daljnje školovanje i tržište rada. Željeli bismo potaknuti učenike da stvaraju ideje koje će pretvoriti u djelovanje, poticati inovativnost i timski rad te projektnu nastavu kroz većinu nastavnih predmeta i izvannastavnih aktivnosti, s posebnim naglaskom na rad u Učeničkoj zadruzi Prizidnici, čime želimo nadograditi postojeći Školski kurikulum i Godišnji plan i program rada škole.“

Školski Erasmus projektni tim broji šest članica: ravnateljica, knjižničarka Tea Radić, učiteljica razredne nastave Josipa Parčina te učiteljice Hrvatskog jezika Marina Ležaja, Matematike i Fizike Ana Vukadinović te Informatike Anka Zelalija. Sve članice Erasmus tima su izrazito zainteresirane za uvođenje inovativnih metoda poučavanja utemeljenih na novim tehnologijama.

Članice Erasmus tima ističu da planiraju mobilnosti za pet djelatnica Škole različitih profila (učiteljice Matematike, Fizike, Informatike i Hrvatskog jezika, knjižničarka i ravnateljica) na različite strukturirane tečajeve u svrhu profesionalnog usavršavanja, te job shadowing aktivnost za troje djelatnika (učiteljica Hrvatskog jezika, razredne nastave i ravnateljica), kroz koju ćemo promatrati rad škole KGS Bad Münder u Njemačkoj. Također, učitelji OŠ Slatine će ugostiti i njemačke kolege iz škole KGS Bad Münder kojima će predstaviti hrvatski obrazovni sustav, podijeliti iskustva i unaprijediti suradnju koja je započela obilježavanjem Erasmus dana u listopadu.

Tijekom cijelog trajanja projekta, odvijati će se aktivnosti diseminacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a po završetku detaljno samovrednovanje i evaluacija učinka projekta na učenike, učitelje i školu u cjelini. Školske Erasmus aktivnosti se mogu pratiti na školskoj mrežnoj stranici, Facebook i Instagram stranicama projekta, te školskom YouTube kanalu.

Neka nova Erasmus pustolovina započne!

Osnovna škola Slatine

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.