Libar

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije organizira najveću konferenciju posvećenu obrazovanju budućnosti

Splitska multifunkcionalna dvorana Spaladium arena 10.-11. prosinca neće biti poprište sportskog nadmetanja, posjetitelji će imati prigodu na ENTER konferenciji na četiri pozornice popratiti u kojem smjeru će se razvijati obrazovanje za buduće generacije. Na sceni je još jedan projekt Splitsko-dalmatinske županije kao nastavak razvoja kojega je najavljivao župan Blaženko Boban sa suradnicima. Osnivanjem ustanove Centar izvrsnosti SDŽ, koji za cilj ima svojim djelovanjem osigurati pretpostavke za rad s darovitim učenika i poticati izvrsnost u obrazovnom sustavu kako bi se ostvario puni potencijal svakog učenika u procesu, Splitsko-dalmatinska županija je iskoristila situaciju da odlično složene temelje globalnim pozicioniranjem otvori za javnost. Centar izvrsnosti pod ravnanjem Ivice Zelića, nametnuo se kao središnja odgojno-obrazovna institucija i postao mjesto okupljanja odgojno-obrazovnih ustanova, kreativnih mentora za rad s izvrsnim i potencijalno darovitim učenicima u županiji i Republici Hrvatskoj. U ostvarivanje ambiciozne vizije su uključeni svi dionici među koje se ubrajaju i roditelji kao nositelji odgojne komponente, kako bi se podigla kvaliteta na svim razinama. Rezultati rada se jasno vide na platformi sedam programa u koje je uključen veliki broja učenika koji stječu nova znanja i razvijaju vještine kako bi se projekti realizirali prema visokim standardima.

ENTER konferencija: Obrazovanje i povezane industrije je najveća obrazovna manifestacija u ovom dijelu Europe. Ima razvojnu, edukacijsku i promocijsku ulogu za sve dionike u odgojno-obrazovnom sustavu koji sudjeluju u ostvarenju potencijala visokomotiviranih i potencijalno darovitih učenika. Organizator se potrudio dovesti veliki broj vrsnih domaćih i stranih stručnjaka što događaju daje međunarodni karakter. ENTER je osigurao dolazak predstavnika različitih ustanova povezanih s odgojem i obrazovanjem, brojnih inovatora i kreativaca koji se ne boje izazova. Pred nama je konferencija bogata raznovrsnim temama, jako puno sadržaja je usmjereno prema širokoj javnosti poglavito ako se obrazovanje poveže s potrebama koje će diktirati tržište.

Izdvajamo teme na glavnoj pozornici: „Vještine budućnosti, izazovi sadašnjosti“ – na kojoj će svoje predstavnike imati sve ključne državne odgojno-obrazovne institucije i agencije. Svečanost će uveličati Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, teme koje pozicioniraju obrazovanje u budućnosti će prezentirati predavači Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Agencije za strukovno obrazovanje (ASOO), Agencije za mobilnost i EU programe (AMEU). Iz Izraelskog ministarstva obrazovanja dolaze predavači Menachem Nadler i Ada Dori s temama o nadarenim i izvrsnim učenicima. Temom iz područja obrazovanja darovitih će se predstaviti predavačica Lianne Hoogeveen koja dolazi sa sveučilišta Radboud iz Nijmegena. S Instututa tehnologije u Rochesteru dolazi predavačica Jasminka Samardžija koja će odgovoriti na pitanje razvijaju li se lideri u školi? John Rogošić je u Splitu otvorio Internacionalnu školu i na taj način ostvario „Američki san u Hrvatskoj“. Svoje projekte će prezentirati predstavnici CI SDŽ i nositelji razvojnih projekata u režiji Splitsko-dalmatinske županije, te drugi predavači čiji su projekti polučili izvanredne uspjehe i pozitivne kritike zainteresirane javnosti.

Druga pozornica: „Inovativne metode učenja i poučavanja“ je predviđena za prezentaciju praktičnih projekata nastalih u školskom okruženju, kreirani od strane učenika uz nadzor učitelja i nastavnika mentora. Teme su fokusirane na digitalno doba koje svoju primjenu imaju u istraživačkoj i projektnoj nastavi, koja potiče istraživačko učenje i ostvarivanje kreativnosti u nastavi. U obrazovanju za budućnost će veliku ulogu igrati psihološki aspekt na području emocionalne inteligencije, kao presudnog čimbenika za stabilnost i realizaciju projekata.

Treća pozornica: „Projekti – alati za razvoj zajednice“ posjetiteljima omogućava uvid na koji način će se projekti nastali u odgojno-obrazovnim ustanovama plasirati na tržište i doprinijeti razvoju zajednice. Splitsko-dalmatinska županija je svojim uspješnim projektima odredila putokaz za projekte kreirane u učionicama koji bi uz osiguravanje investicija imali potencijal za primjenu na globalnoj razini

Četvrta pozornica: „Učenički projekti koje vrijedi vidjeti“ je predviđena za uspješnice darovitih učenika i mentora kao eklatantan primjer izvrsnost. Dominira moderni pristup kreiranju projekata koji svoju primjenu imaju u budućnosti kada će postati neizbježan sadržaj u svakodnevnom životu. Voditelji programa CI SDŽ će prezentirati rezultate rada zbog kojih su lideri na polju rada s izvrsnim i potencijalno darovitim učenicima.

Sadržaji na konferenciji nisu isključivo vezani za odgojno-obrazovnu tematiku, posjetitelji će imati priliku uživati u blagdanskom ugođaju sadržajima zabavnog karaktera. Business talent show događaj je koji će spojiti učeničke i studentske start-up ideje i potencijalne investitore. Zanimljivu aktivnost stručno povjerenstvo će iskoristiti za analizu poduzetničkih ideja učenika i studenata, te provesti usmjeravanje prema inicijalnom kapitalu za njihovu realizaciju.

Split će na dva dana postati centar obrazovanja u do sada nedoživljenom ambijentu, kojim će evidentno je podići standarde u odnosu na dosadašnju praksu. Razloga je više zbog kojih su vrata Spaladium arene otvorena za široku javnost, a najvažniji je podržati izvrsnost, darovite učenike i buduće nositelje obrazovanja za nove generacije.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.