Libar

Dambrauskas najavio susret s Lokomotivom i poručio: ‘Ako ćete kazniti Livaju i Subašića, možete i sve nas’

Hajduk u subotu od 15 sati gostuje na Kranjčevićevoj kod Lokomotive u sklopu 19. kola HT Prve lige. Bijeli tako stižu na treće zagrebačko gostovanje zaredom, nakon što su iz Kupa izbacili upravo Lokomotivu i slavili u ‘vječnom derbiju’ na Maksimiru.

Hajduk bi se novom pobjedom sasvim sigurno približio, a možda i bodovno izjednačio s drugoplasiranim Osijekom, što bi bila sjajna uvertira pred nadolazeći derbi između ove dvije momčadi na Poljudu idući tjedan.

No, Valdas Dambrauskas se prvo nada da će na klupi Hajduka uspjeti nastaviti svoj stopostotni pobjednički niz te održati korak na ljestvici s ostalim pretendentima na titulu. Ukupno četvrti ovosezonski ogled Lokomotive i Hajduka najavio je i sam litavski strateg na press konferenciji.

– Lokomotiva je atraktivna ekipa, imaju mlade igrače koji se ne boje preuzeti rizik. Vrlo su direktni i opasni. Brzo dolaze u protivničku trećinu, ubacuju s dubokih pozicija, ali isto tako znaju uspostaviti dobar ritam dodavanja. Mislim da će utakmica biti drugačija utakmica i da će Lokomotiva izaći na teren s drugačijom filozofijom, a i vraćaju im se Cokaj i Aliyu. Moramo biti spremni za tešku utakmicu i shvatiti da nećemo svaki put postizati šest golova. Ako ne budemo uspavani nakon pobjede protiv Dinama mislim da ćemo odigrati dobru utakmicu – rekao je Dambrauskas.

– Vjerujem da će utakmica biti drugačija nego ona prošla. Ne očekujem da će biti otvorena kao prošla u drugom poluvremenu i morat ćemo se koncentrirati na drugačije stvari kako bismo došli do pozitivnog rezultata – nadodao je litavski strateg.

Jesu li svi zdravi i spremni za utakmicu?

– Svi koji su igrali protiv Dinama su spremni. Nakon svake utakmice imamo pokoju lakšu ozljedu, ali radi se samo o udarcima, ništa ozbiljno. Kačaniklić, Diamantakos, Posavec, Eduok i Čuić i dalje ne treniraju s ekipom, ali svi koji su bili na raspolaganju protiv Dinama su tu.

Jesu li igrači uspjeli ostati na zemlji nakon pobjede nad Dinamom?

– Mislim da je to jako teško nakon onakve pobjede i onakvog dočeka, ali dali smo igračima dva dana slobodno i mislim da se većina njih igrača spustila na zemlju. Proslava koju smo imali sada je prošlost, kao i pobjeda nad Dinamom. Kada pobijedite četiri utakmice zaredom u prvenstvu očekujete da se penjete na tablici, ali nama se ništa nije promijenilo. Preskočili smo Dinamom, ali oni imaju utakmicu manje. Stoga još ništa nismo učinili, još uvijek nismo na poziciji koja sigurno vodi u Europu.

Vrlo dobro ste započeli svoj mandat na klupi, imate stopostotan učinak. No, tom nizu će sigurno u nekom trenutku doći kraj. Kako pripremate momčad na to?

– Zasigurno neću pripremati ekipu na poraz, svaku utakmicu se pripremamo kao da ćemo pobijediti. Svi trebaju očekivati pobjedu i to je mentalitet na kojem radimo. Igrači pokazuju hrabrost i ne ustručavaju se preuzeti rizik. Pogreške se događaju, ali najvažnije je da izađemo i pokušamo ponoviti one stvari koje su dobre. Bili smo jako dobri na treningu, ali to moramo ponoviti i sutra.

Napravili ste čudo od momčadi koja je djelovala bezglavo. U čemu je tajna preobrazbe?

– Nema tajne. Svi znaju da je momčad kvalitetna i da je sposobna pobjeđivati. Također želim naglasiti da smo tamo gdje želimo biti i ništa više. Ako želimo postati pobjednički klub, moramo očekivati da ćemo pobjeđivati. Pobjede nad Rijekom i Dinamom izazivaju euforiju, ali to bi trebalo biti normalno. Možemo napraviti nešto veliko samo kada budemo izlazili na teren sa saznanjem da možemo pobijediti bez obzira protiv koga igrali.

Nakon utakmice s Dinamom hrvatska je javnost svjedočila spornom videu Livaje i Subašića. Kako to komentirate?

– Mislim da je klub objavio priopćenje u vezi toga, stoga nisam siguran moram li komentirati nešto o tome. Ali idemo pogledati to na ovaj način. Odemo u Rijeku, pobijedimo i nastane euforija. Pobijedimo Istru, nastane euforija. Pobijedimo Lokomotivu, nastane euforija. A onda odemo u Zagreb, pobijedimo Dinamo i onda se postavljaju pitanja čemu euforija i zašto se pjevaju takve pjesme. Ja sam također pjevao s navijačima, a nisam ni razumio što pjevam. Tek sam sutradan čitao što se piše i pokušao saznati što se događa. Trebamo li stoga svi biti kažnjeni? Ja nikoga ne mrzim, u mom domu je sama riječ „mržnja” zabranjena, ali sve je to dio nogometne kulture i zanosa u trenutku. Tako da, ako ćete kazniti Marka i Danijela, možete kazniti i sve nas.

Kako komentirate ždrijeb kupa?

– Zaista ne znam što bih rekao. To će biti jako drugačija utakmica, jer se ne radi o prvenstvenoj utakmici. Gorica je moj prvi klub u Hrvatskoj, imam tamo puno prijatelja i znam puno igrača. To nam možda može pomoći, ali u jednoj utakmici se svašta može dogoditi. Ima još dva i pol mjeseca do utakmice i ne možemo znati u kakvom stanju će tada biti momčadi. Da bismo pobijedili u toj utakmici, morat ćemo dobro raditi na treningu – zaključio je Hajdukov trener.

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.