Libar

ENTER konferencija je otvorila vrata Spaladium Arene

Spaladium Arena je od ranog jutra mjesto susreta svih onih koji žive za obrazovanje i od obrazovanja. Enter konferencija: „Obrazovanje i povezane industrije“ je otvorila vrata javnosti i prezentirala teme koje težinu imaju i na međunarodnoj razini. Otvaranje je spektakularno ovjekovječio voditeljski par Tarik Filipović i Doris Pinčić dolaskom u WW Bubi na pozornicu, u predstavi Vjeko i Sanja, pozvali su profesora Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije da se zahvali CI SDŽ na organizaciji i pozdravi sve uzvanike. Prigodnim govorima su se okupljenima obratili, u ime NCVVO-a ravnatelj Vinko Filipović, te pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac. Zeleno svjetlo za otvaranje ENTER konferencije je dao Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, riječima: „pa neka je otvorena!“ Veliki doprinos zabavnom segmentu konferencije je dala Glazbena škola Josip Hatze, KUD Jedinstvo/OŠ Vrlika, nizom izvedbi u pauzama između predavača na pozornici naziva: „Vještine budućnosti, izazovi sadašnjosti“.

Psihologinja CI SDŽ Ana Majić, otvorila je konferenciju temom: „Generacija Z“, a predavačica Ivana Katavić (AZOO) temom: „4K – vještine 21. stoljeća“, nakon kojih će fizički i online posjetitelji stvoriti sliku u kojem smjeru idu buduće generacije uz pomoć kurikularne prilagodbe utemeljene na modernim tehnologijama. Iz Izraelskog ministarstva obrazovanja su se predstavili eminentni predavači Menachem Nadler i Ada Dori s temama o nadarenim i izvrsnim učenicima, čime je konferencija dobila međunarodni karakter. Inspirativan nastup je imao student Antonio Nikolić, danas vlasnik startup tvrtke Fortitudo development, koji se ostvario kao kadar CI SDŽ. Navedena tvrtka je zaslužna za produkciju ENTER konferencije, koja je cjelokupnom događaju osigurala ugođaj iz budućnosti. Temom „Razvijaju li se lideri u školi?“, Jasminka Samardžija, nas je osvijestila da korijen uspjeha prepoznamo u profesorima koji su nas vodili. Iskustva Johna Rogošića smo mogli pratiti kroz predavanje naslova „Američki san u Hrvatskoj“, iz američkog obrazovnog sustav u Hrvatsku zbilju i stvarnost koja generira administrativne probleme i tek treba ostvariti svoje potencijale. Iz Algebre je stigao uporni Mislav Balković s temom „Obrazovanje budućnosti“, u oko nam je upala statistika na osnovu koje je jasno da smo u trendu predimenzioniranih ocjena koje ne prate znanje naših učenika, ali i teza da: „ne smijemo odustati od Hrvatske!“

Vrlo zanimljiv dojam na auditorij su ostavili okrugli stolovi koordinatora Ilije Krište, na temu: „Iskustva s druge strane – što visokomotivirani učenici i njihovi roditelji kažu o redovitom obrazovanju“, te „Odgoj i obrazovanje za gospodarstvo 5.0“, na kojemu je sudjelovao i gradonačelnik Splita Ivica Puljak, ali u ulozi znanstvenika.

Na gornjoj etaži Spaladium Arene su smještene još tri pozornice usmjerene na praktična iskustva glavnih aktera u obrazovnog sustavu: nastavnika i učenika, koji su se predstavili vrijednim i zanimljivim radovima, istraživanjima i spoznajama. Druga pozornica: „Inovativne metode učenja i poučavanja“; Treća pozornica: „Projekti – alati za razvoj zajednice“; Četvrta pozornica: „Učenički projekti koje vrijedi vidjeti“.

Split je na dva dana postao centar obrazovanja u ovom dijelu Hrvatske i Europe. U više od 12 sati vremena koliko je Spaladium Arena imala otvorena vrata za sve zainteresirane, prodefilirao je veliki broj svečanih uzvanika i sudionika, učitelja, nastavnika i profesora, učenika i studenata, ali i roditelja i onih koji nisu direktno vezani za obrazovanje i htjeli su se uvjeriti kakva je sadašnjost i što nove generacije čeka u budućnosti. Prvi dan je iza nas, led je probijen, sutra nas čeka nastavak!

TO BE CONTINUED…

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.