Libar

What will we do with a drunken sailor?

Sve više malo tko zna smisliti dobru šalu ili ju, još bitnije, primiti. Dnevna doza humora, čak i crnog, pomaže ljudima proći kroz dan kakav god on bio. Zbog toga na scenu treba stupiti glazba koja nikome nije mrska. Ona nas svojim čarom vodi i mijenja nam emocije. Tuga, nostalgija, mir, radost i sreća jedni su od glavnih pokretača različitih melodija. Postoje razni žanrovi i izvođači, ali niti jedan ne pobudi plesno stanje u čovjeku kao stara narodna pjesma. Kod nas bi to mogao biti ,,Linđo’’, no za ovaj put otplovimo do Irske i otkrijmo što činimo s pijanim mornarom.

,,Drunken Sailor” ili na hrvatski ,,Pijani mornar”, irska je tradicionalna pjesma nepoznatog autora. Izvodi se već stoljećima i tako biva prebacivana s koljena na koljeno. Prvi je njezin zapis spomenut 1839. Godine kada je skupina muškaraca na brodu iz Londona otpjevala tu pjesmu i razveselila putnike kako su svjedoci izjavili.

Ova pjesma je poznata i danas zahvaljujući svojoj poletnoj melodiji. Tradicionalna glazbala poput gajdi poletno navode sve slušatelje na ples. Mogli ste se u to uvjeriti ako ste gledali ,,Titanic”

,,Drunken Sailor” nema neku duboku, širu priču. Radi se o smiješnoj priči gdje se jedan mornar napio dok mu se drugi zbog toga izruguju. U svakoj se strofi predlažu načini kako naškoditi mornaru prije nego što se probudi. Tko hoće, može dodati svoju strofu u temeljne djelove i tako učiniti pjesmu još zanimljivijom.

Naime, posebno ćemo se sada posvetiti drugoj, modernijoj izvedbi ove pjesme od mladih izvođača koji su se našli na Tik Toku i nadodali na svoje glasove nove vokale i instrumente. Tenor Malinda odmah je povela pjesmu i svojim pjevkim, nježnim glasom. Hrapavi bas Bobby Waters pridružuje joj se ubrzo i pridodaje pjesmi markantniji moment. Nakon acapella dionice, javljaju se instrumenti; tradicionalna violina i gajde te zvuk bubnja koji svi zajedno pridodaju Irskoj atmosferi.

,,What will we do with a drunken sailor?

What will we do with a drunken sailor?

What will we do with a drunken sailor

Early in the morning?”

Na početku se pita što činiti s pijanim mornarom u rano jutro. Na to se pitanje vežu razni odgovori koji u svojoj srži nose nezavidne posljedice.

,,Shave his belly with a rusty razor…”

,,Put him in the long boat ‘till he’s sober…”

,,Stick him in a scupper with a hosepipe bottom…”

,,Put him in a bed with a captain’s daughter…”

I sve to ujutro, prije nego što se jadni mornar ustao. Za poželjeti, zar ne?

Odabrali smo ovu pjesmu kako bismo promovirali nepoznate i talentirane izvođače koji svoje talente pokazuju kroz sitne stvari. Također, pomažemo vam pronaći pravu pjesmu za dozu serotonina, odnosno sreće. Vrijeme je božićnih praznika, vjerovali u to ili ne, opustite se. Uživajte u mirnoj i veseloj atmosferi. Ako vam je dosta božićnih pjesama koje ćemo s vremenom svakako obraditi, javite se Irskome guštu i zaplešite!

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.