Libar

A Boy Called Christmas

Obiteljski, avanturistički, drama
UK
IMDb: 6.6

Glumci: Henry Lawfull, Kristen Wiig, Michiel Huisman, Maggie Smith, Sally Hawkins, Jim Broadbent, Toby Jones, Rune Temte
Režija: Gil Kenan
Scenarij: Matt Haig, Gil Kenan, Ol Parker
Produkcija: Blueprint Pictures, StudioCanal
Godina: 2021.
Trajanje: 106˙

Radnja filma počinje na Badnjak neočekivanim odlaskom oca troje djece koji zbog hitnog posla biva primoran pozvati tetku Ruth, neželjenu „zločestu“ staricu koju djeca ne vole, no ipak poslušaju očevu zamolbu da budu dobri pred njom. Ruth, shvativši da djeci nije lako bez majke, pokušava im prepričati „izmišljenu bajku“ kako bi im vratila sreću i nadu u njihove male, tek pokrenute živote. Započinje bajku  onim tipičnim „nekada davno u dalekoj zemlji…“ živjeli su Nikolas i njegov otac Joel, drvosječa, duboko u šumi daleko od kraljevstva. Nikolasova majka umrla je ostavivši mu najljepši dar na svijetu, božićnu kapicu koja je mapa do skrivenog vilenjačkog grada Elfhelm, koja će mu pripomoći u spašavanju mnogih života.

Jednoga dana kralj poziva svoje podanike i obećava veliku nagradu onome tko uspije donijeti nadu kraljevstvu. Nikolasov otac odlučuje otići u potragu ostavivši sina sa svojom sebičnom sestrom koja mu je skoro uništila svu nadu u život uništivši jedinu igračku koja mu je preostala od majke, izbacivši ga iz kolibe da spava na ledu bez ikakve tople deke ili pak dodatnog komada odjeće i izgladnjevši ga jedući njegove porcije obroka. Zapalivši mu kapu koju je jedva uspio ugasiti, Ruth mu je dala zadnji povod pri bježanju.

Otkrivši skrivenu mapu do Elfhelma, Nikolas spremno odluči otići za ocem, no putem gubi nadu i traži  dokaz magije. Već pomiren sa svojom sudbinom, spreman odustati i vratiti se onom turobnom životu, biva iznenađen čudom koje se upravo desilo. Njegov miš Mika kojem je spasio život i učio ga govoriti kako bi imao prijatelja s kojim bi mogao pričati, progovorio je! Dakako, vrlo smiješna situacija koja je dovela do neočekivanog prekreta radnje. Dvojac ustrajno pokušava doći do cilja, no na putu sretnu soba koji povrijeđen i ljutit pokušava nauditi Nikolasu i Mikii ne shvaćajući da su mu oni prijatelji. Nikolas, vidjevši da je sob povrijeđen, pokuša mu pomoći. Izvadivši strijelu iz njegovog snažnog tijela, sob mu daje dopuštenje da ga uzjaše te mu Nikolas dade ime Blitzen. Tada od dvojca nastade trojac.

Trojac dolazi do Elfhelma i ne pronalazi ništa osim Joelova noža. Nikolas izgubivši nadu pade na tlo zaleđen. Pronalaze ga Mali Noosh i Otac Topo koji na njemu izvodi „čaroliju nade“ kojom ga vraća u život. Daje do znanja Nikolasu da je u Elfhelmu objasnivši mu da samo oni koji vjeruju mogu vidjeti ono nevidljivo. Nikolas progledavši odluči ostati u gradu, no biva zatvoren u kulu s Truth Pixie, vilom koja govori samo istinu. Njihov plan za bijeg biva donekle uspješan jer Nikolas  uspijeva naći nestalog dječaka Kipa kojeg su oteli Nikolasov otac i njegova ekipa. Nikolas je povrijeđen shvativši da mu je otac na pogrešnoj strani, no u kasnu noć toga dana Joel dokaže suprotno. Joel, Nikolas i Kip pobjegoše s Blitzenom natrag u Elfhelm, no putem Joel napravi žrtvu kako bi spasio sina.

Nikolas, vrativši se s Kipom u Elfhelm, dobiva priliku da se pokaže tko je on uistinu, sin djevojke koja je pokrenula legendu o Elfhelmu i koja im je pokazala što znači ljubav i radost. Nikolas odluči vratiti nadu svom narodu te mu cijeli Elfhelm u tome pomaže. Svako dijete u kraljevstvu dobilo je poklon koji mu je vratio nadu, te je taj dan nazvan „Božić“.

Tu priča staje, no dječji životi tek počinju. Možda shvatite tko je teta Ruth u vašim životima. Srceparajuća  božićna priča koja nam pokazuje kako nekada netko ima krivi utisak o vama, koja pokazuje kako vaši roditelji rade sve za vas kako bi vam pružili što bolji život, život koji uistinu zaslužujete. No najvažnije od svega, priča koja pokazuje da nije sve onako kako se čini. Ako vidite da je netko na krivome putu, usmjerite ga na onaj pravi bez obzira je li ta osoba vama autoritet, prijatelj… Svi mi radimo greške kako bismo zaštitili naše voljene i sebe, no dopustite nekome da vam pomogne da ih ispravite!

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.