Libar

Dojmljiv prvi dan Enter konferencije obilježen primjerima dobre prakse

Enter konferencija za obrazovanje i povezane industrije svečano je otvorena 10.12 u Spaladium Areni. Organizatori su pripremili brojna predavanja, panele i izlaganja stručnjaka o vještinama budućnosti i izazovima sadašnjosti. Konferenciju su otvorili voditelji Doris Pinčić i Tarik Filipović.

Prvi govornik bio je prof. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije koji je istaknuo: “Ova je konferencija prilika onim najizvrsnijima da se predstave, umreže i povežu svoje projekte.” Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a stavio je naglasak na pronalazak izvrsnih učenika : “Najvažnije je baviti se izvrsnima da doprinesemo zajednici. Učenici su budućnost ove zemlje.” Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu istaknula je da se kroz primjere dobre prakse može pokazati što se sve može odraditi i promovirati da bismo promicali vrijednosti odgojno-obrazovnog sustava.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban također oduševljeno podupire ovakve projekte: „Izvrsnost nije cilj nego alat da društvo bude bolje, efikasnije, zdravije. Vi ste nositelji izvrsnosti ne samo ove županije, nego i cijelog društva.” Ana Majić, psihologinja i suradnica CI SDŽ u svom je predavanju objasnila da je Generacija Z prva generacija koja je u vještinama bolja od starijih generacija.

Savjetovala je: „Dajte učenicima projekte gdje koriste vještine koje imaju. I dajte im izbor. Iziđite iz ex cathedra uloge, neka se učenici riješe straha da moraju znati sve o svemu.”

Mladi izlagač Antonio Nikolić, osnivač Fortitudo Developmenta, izjavio je da varijabla uspjeha treba biti trud, a ne okolina iz koje dolazimo. Doc. dr. sc. Jasminka Samardžija zaključila je da iza svakog uspješnog učenika i lidera stoji profesor koji ga je motivirao.

Konferencija je upotpunjena učeničkim štandovima s njihovim kreativnim rukotvorinama, a za glazbeni su se dio pobrinuli umjetnici iz Glazbene škole Josipa Hatzea.

Foto: Mia Milković

Melanie Biočić i Ema Gabela

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.