Libar

Vrhunac ENTER konferencije

Drugi dan ENTER konferencije: „Obrazovanje i povezane industrije“ bilježi znatno veću posjetu, sada govorimo o više od tisuću posjetitelja, koji su prodefilirali auditorijem četiri pozornice. Za razliku od prethodnog dana koji je imao svečanu ceremoniju otvaranja, danas je u Spaladium Areni dominirala radna atmosfera. Ravnatelj CI SDŽ Ivica Zelić sa suradnicima i partnerima je i u subotu pripremio četiri pozornice na kojima su se posjetitelji upoznali s temama važnim za obrazovanje kakvo možemo i želimo imati u budućnosti, te s izazovima koji nam stoje na putu do uspjeha.

Velebna glavna pozornica je ugostila niz eminentnih predavača, a otvaranje je pripalo Agenciji za mobilnost i programe EU (AMPEU) preko predavačice Katarine Bilonić koja je obradila temu Erasmus + u novom formatu, a Nino Buić iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) se predstavio predavanjem „WorldSkills Croatia“. U ime Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja i Damir Brčić javnosti su prezentirali projekte SDŽ – županija mogućnosti (ICT Županija, CI SDŽ, Pomorsko je dobro, Dalmatia storytelling), koji su profilirali SDŽ u županiju koja proklamira razvojne i progresivne projekte, te izvrsnost koja se najbolje ogleda u segmentu obrazovanja. Moderatoru Iliji Krišti je pripala čast na okruglom stolu ugostiti predstavnike izdavačkih kuća na temu njihovog doprinosa za obrazovanje. Nakon pauze u popodnevnom dijelu konferencije Nina Pavlin-Bernardin s Filozofskog fakulteta u Zagrebu približila nam je problematiku videoigara i kako ih upotrijebiti za razvoj budućih vještina., a potom je osječki poduzetnik Mario Mikić- Vučak predstavio konkretne primjere virtualne stvarnosti u obrazovanju. Nakon teme Marija Čelana „Misli globalno-djeluj lokalno“, Nizozemka Lianne Hoogeveen predstavila se javnosti razlaganjem odgoja i obrazovanja 21.stoljeća i dala izvrsne savjete kako pronaći i usmjeravati darovite učenike.  Zagrebačke psihologinje Natalija Ćurković (NCVVO) i Vesna Ivasović također su pozornost usmjerile na darovite učenike, njihovo mentalno zdravlje i potporu koja im je bitna za razvoj, a zaključno su u Okruglom stolu sudjelovale nastavnice iz raznih škola koje su problematizirale vještine budućnosti u potrebama sadašnjosti. Na kraju su se pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, tehničku kulturu i sport naše županije Tomislav Đonlić i Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti, zahvalili svim sudionicima, posjetiteljima i mladim organizatorima predstavivši planove za novi kampus za darovite učenike i sljedeću Enter konferenciju.

Platforma na kojoj su se nalazile tri ostale pozornice je ponudila niz gotovih rješenja u režiji mentora i učenika. Nositelji najveće međunarodne konferencije na polju obrazovanja i povezanih industrija u ovom dijelu Hrvatske i Europe su bili redom dokazani stručnjaci koji su u ulozi predavača upoznali javnost s rezultatima istraživanja i spoznajama za bolje sutra. Nije tajna da se realiziranim projektima više nego teorijom stvara slika i vide rezultati rada koji se mogu adekvatno valorizirati. Upravo su zbog navedenog posebnu pozornost dobiti projekti i njihova važnost za razvoj zajednice, te prezentacije projekata učenika i mentora koje je bilo važno doživjeti.

Uz pub kviz i nastup izvođača GŠ Josip Hatze, svi posjetitelji su imali prigodu posjetiti „Sajam školskih proizvoda“ na kojem se predstavilo desetak škola iz Splitsko-dalmatinske županije. Škole su predstavile svoje aktivnosti i projekte, dijelile promo materijale, izložile i prodavale svoje proizvode, a mnoge od njih uspostavile suradnju s drugim školama, nastavnicima i učenicima. Na konferenciji je ostvarena i promocija Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije; preko platforme „Pogled u plavo“ posjetitelji su imali mogućnost besplatno zaroniti uz glazbenu podlogu i doživjeti čari ronjenja, te razgledavati podvodnu izložbu fotografija Marijana Radovića. Za mlade poduzetnike je na raspolaganju bila aktivnost „Business talent show“, učenici i studenti su stručnom povjerenstvu imali priliku iznijeti svoje kreativne ideje i projekte.

Odlično osmišljena ENTER KONFERENCIJA je doslovno otvorila vrata posjetiteljima koji ne pripadaju pedagoškom trokutu učenik – učitelj – roditelj. Poruka je jasna, važno je i vrijedno izgraditi sliku na koji način uz pomoć modernih alata i inovativnog pristupa radu i učenju možemo graditi obrazovanje budućnosti. Imali smo prigodu biti dio manifestacije, koja će, sigurni smo u to, podići standarde kada je riječ o obrazovnom sustavu za nove generacije.

Uz Splitsko-dalmatinsku županiju kao pokrovitelja i CI SDŽ kao organizatora, važno je istaknuti partnere ENTER konferencije: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), CARNET i Agenciju za odgoj i obrazovanje (AZOO), škole s kojima CI SDŽ ima suradnju, te startup tvrtku Fortitudo development koja je zaslužna za tehničku podršku, pripremu, produkciju i marketing. Poznavajući ambicije i znanje s kojima raspolaže CI SDŽ, za iduću godinu možemo očekivati rast ENTER konferencije koja je već u svom prvom izdanju podignula visoke standarde.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.