Libar

Smrt Smail-age Čengića

Ivan Mažuranić  rodio se 1814. godine u Novom Vinodolskom. Istaknuti je hrvatski književnik, a 1873. izabran je za hrvatskog bana. Poznat kao prvi hrvatski ban pučanin, upravljao je hrvatskom sedam godina. Bio je i predsjednik Matice Ilirske. Umire 1890. godine. Ivan Mažuranić napisao je spjev „Nenadović Rado“, ljubavnu pjesmu „Javor i tamnjanika“ i programsku pjesmu „Vjekovi Ilirije“. Također, dopunio je XIV. i XV. pjevanje Gundulićeva  „Osmana“. Najznačajnije Mažuranićevo djelo jest „Smrt Smail-age Čengića“. Ono predstavlja najviši domet njegova pjesničkog stvaranja i ujedno jedno od najboljih djela naše književnosti kroz koje se provlači ideja ujedinjena kršćana u borbi protiv Turaka.

I. Agovanje

Smail-aga, nezadovoljan sakupljenim haračem, muči kršćane. Turci uplašeno gledaju mučenje, ali se boje osvete jednako kao i aginog bijesa. Aga je bio krvoločan i od njegove su ruke stradavali nevini. Pokušavši ukazati agi na njegovu zanesenost i zlu kob, starac Durak postaje žrtva agina bijesa i biva obješen kao upozorenje svima koji se odluče pobuniti. Nemilosrdan čin se odvio pred očima bespomoćnog Novice, Durakova sina, koji se zaklinje na osvetu.

II. Noćnik

Ljut, ogorčen i povrijeđen, vođen idealom osvete i strahom za vlastiti život, Novica napušta agin logor i odlazi potlačenim Crnogorcima. Probijajući se kroz zagonetnu  šumsku pustoš, svaki mu je zvuk tjerao strah u kosti jer se bojao da ga slijede hajduci ili agini poslanici. Potom se pridružuje četi gladnoj osvete.

III. Četa

U Cetinju se okuplja četa spremna suprotstaviti se aginoj zloj volji. Planiraju osvetu tijekom danovanja na Morači. Četu hrabri govor starog svećenika koji ih suočava s mogućom smrću, no tješi ih da umiru za uzvišene ideale. Blagoslivlja ih i upozorava da je domovina na njih ponosna i da je njihova žrtva sveta.

IV. Harač

Smail-aga sakuplja harač ne obazirući se na bijedan život raje. Ljut zbog slabog plijena, naređuje mučenje i kažnjavanje raje koja nije u mogućnosti platiti porez. Dodatnom okrutnošću i bezdušjem trudi se popraviti ugled osramotivši se lošim bacanjem koplja kojim je izbio oko vlastitom vojniku. Kasnije se opušta uz večeru gdje ga pjevač Bauk provocira svojim izborom pjesama koje pogađaju agino častohleplje. Iznenada hrabra četa predvođena Novicom napada tabor. Zatečeni Turci ne pruže jak otpor, a hajduk Mirko ubija Smail-agu. Novica, dočekavši osvetu, pogiba od ruke Turčina Hasana.

V. Kob

Smail-agu snašlo je sve po zaslugama. Lutka koja se klanja i podrhtava pri svakom trzaju konca na simboličan način prikazuje sudbinu nasilnika i njegovih slugu, ali i upozorava kako je svaka vlast stvorena na temeljima nasilja i nepravde osuđena na propast.

U ovome se spjevu savršeno oslikava Mažuranićev kršćanski svjetonazor, prvenstveno u tome što titulu pastira, inače simbol Krista, pridaje svećeniku.  Svećenik je skroman, idealiziran i svima uzor.

„Crkva mu je divno podnebesje

Oltar časni brdo i dolina,

Tamjan miris što se k nebu diže

Iz cvijeta i iz bijela svijeta

I iz krvi na krst prolivene.“

Svećenik istupa pred četu, svojim govorom pruža utjehu, snagu i hrabrost potlačenim Crnogorcima. On ih podsjeća da se bore za uzvišene ideale i etička načela. Njihovo koplje vođeno je Božjom desnicom, a njihova žrtva sveta. Blagoslivlja ih i priprema za boj spominjući njihove očeve i djedove kojima je rodna gruda darovana, a na njima je da podnesu žrtvu za istu. Za domovinu i vjeru isplati se umrijeti iskrena srca i čiste duše. Svojim ih vjerom nadahnutim riječima ispovijedi, blagoslovi i pričesti te ode, a četa nastavi svoj put. Svećenik je zapravo simbol književnikova odnosa prema vjeri, tradiciji, domovini i narodu, koje neizmjerno cijeni i postavlja kao ideale.

Poučna knjiga koja vas tjera na razmišljanje te daje uvid u neke životne norme. Iskreno preporučam da odvojite par minuta vašeg vremena jer vam kratkoća i sažetost ovog djela neće oduzeti vrijeme, već ga zauzeti!

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.