Libar

Naše veličanstvo – maslina

Maslina je još od najstarijih civilizacija poznata kao sveto stablo. U kršćanskim predajama predstavlja simbol mira. Oduvijek je bila jedna od najvažnijih biljaka u ovim krajevima koja je uspijevala na krševitom tlu i prkosila suši i vrućini.  Maslinarstvo je kao poljoprivredna grana zastupljena diljem našeg priobalja. Kao i nekada, i danas u branju maslina sudjeluju cijele obitelji, od najmlađih do najstarijih članova.

Učenici naše škole već od malih nogu imaju iskustva u branju maslina pa su prionuli i na branje školskih maslina. Zajedničkim snagama obrane su masline u školskom vrtu OŠ Gradac i ispred PŠ Drvenik. Sve masline obrane su ručno pritom pazeći da se ne oštećuju plodovi. Maslinovo ulje jako je važno kao prehrambena namirnica, a ponekad posluži i kao lijek, stoga je važno obratiti pozornost na kvalitetu maslina, na način branja i prerade maslina. Stajališta oko branja maslina uvijek su podijeljena pa smo svi navikli na vječno prisutne nesuglasice i prepirke. To ide ruku pod ruku s branjem maslina jer ipak smo mi temperamentan narod pun energije i živosti.

Leonarda je izjavila da je takva situacija i kad njezina obitelji bere masline: „Uvijek bude vike – tko će na maslinu, tko će ispod masline. Svi govore uglas i prepiru se. Nikako da se dogovorimo.“

Lara baš i ne uživa u branju maslina posebno jer njezini roditelji i sestra dobiju bolje kante za branje maslina, a nju uvijek dopadne najmanja. Neki učenici se slažu s njom da branje maslina ipak nije neka zanimljiva aktivnost, ali svi se slažu u činjenici da se masline moraju obrati, stoga pomažu bez pogovora.  Marino sudjeluje u branju s cijelom svojom obitelji: „Branje maslina je uobičajena stvar za nas. Mi imamo puno maslina i  sve ih oberemo.“ Neki i uživaju u branju. Nina aktivno sudjeluje u svim poslovima oko maslina: „Masline provjeravamo svaki mjesec i kad nisu dozrele za berbu. Režemo grane i kosimo travu.“ Ona voli brati masline zbog stalnog istezanja i tjelovježbe koja joj pomaže u očuvanju zdravlja. Zato, kad se sjetite da morate brati masline, ne pokušavajte se izvući iz te aktivnosti, krenite u akciju i uživajte u tjelovježbi na svježem zraku.

Osnovna škola Gradac

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.