Libar

Kremice i pomažu li uistinu?

„Serum koji pegla bore u samo dva tjedna, hrani i vlaži, antiaging kompleks, hijaluron, biljni kompleks, kompleks srebrnog vina“- hvale jedan čudotvorni serum na nekoj od bezbrojnih stranica za beauty savjete, a nigdje linka o kliničkim ispitivanjima, dokazima, statistici…Ničega konkretnog nema, ali taj isti serum od 2,000 kn rasprodan je i postoji lista čekanja na njega. Ako ste i Vi na toj listi, možda se predomislite i odustanete od kupnje nakon što pročitate što ovoga puta imam za reći.

 Dakle, svaka žena zna da je tajna ljepote u njegovanoj koži. Zato su od pamtivijeka razne kreme u opticaju među ženama svih generacija. Ako se i ne šminkate, neku kremu nanosite na sebe, bez obzira je li ona za lice, tijelo, ruke (ili neki drugi dio tijela). Kad sam bila mala, postojale su samo dvije-tri vrste tj. marke istih, da ih ne reklamiram, u bijeloj ili plavoj, ponekad zelenoj kutijici. Služile su svrsi-hidratizirale su naša ispaćena tijela i zaglađivale bore smijalice. Danas su im bezbrojne namjene, vrste, počevši od dnevnih, noćnih, za suhu kožu, masnu, pa onda one s vitaminima C, D, kavijarom, zmijskim otrovom, puste neke biljke za koje nikad čula nisam. Rekla bi moja baba: „ Muke ti irudove, pari da krema zna kad je noć, a kad dan, i ti ćerce moja svašta viruješ. „ Baka na sebe nije ništa stavljala, mama još povremeno tracka neku što joj sprave u ljekarni, a ja sam još uvijek naivna da mi one mogu produljiti glatkoću kao što su je imale moje pretkinje. Priznajem, ne mogu odoljeti preslatkim pakiranjima i zanimljivim recenzijama i reklamama za pojedine proizvode. Duboko u sebi znam da je malo toga što mi može odagnati neizbježno starenje kože i da je u principu stvar u genima i stilu života, ali ipak, nekako volim te mirisne i nježne tekućine koje mi trenutno utiskuju dojam svježine i zdravlja. Ali (a uvijek postoji onaj ali), stručnjaci su tu da nam razbiju snove. Naime, nema čudotvorne kreme. Nikakvo zlato neće vam kožu pretvoriti u bebinu, ta, zlato je plemeniti metal, ono ne reagira u dodiru s kožom. Kakvi hijaluroni i vitamini B, C, D…zaboravite, to je sve maži- laži! Jedino za što dermatolozi mogu nekakav jasan stav donijeti važi za vitamin A. U obliku retinola eventualno može malo popuniti stanice kože, ali uvijek i isključivo pod budnim okom stručnjaka. Inače bi mogli završiti s opeklinama, zato pamet u glavu. Da sad ne nabrajam sve sastojke koji se stavljaju u kozmetička pakiranja, vjerujte, slabo bi vam došlo. Nisu te kreme prirode vidjele. Zato ja ponekad pitam svoju jednu prijateljicu da mi zamiješa par dalmatinskih biljčica i doda pokoji tajni miris, pa se počastim kratkim tetošenjem. Cijena? Nebitno, osnovni sastojci svima su isti, cifre rastu do neslućenih visina samo zahvaljujući dobrom marketingu i našoj lakovjernosti.

Ne bih htjela docirati, drage dame, živimo u doba šarenih artikala i svo zlo u tome. Ja sam prva koja će u košaricu potrpati 5 proizvoda za njegu kože i to na mjesečnoj bazi, stvarno nisam apriori protiv, dapače. Ne može škoditi, ipak valja voditi brigu o sebi. Bitnije je ipak da se pobrinete za sebe iznutra. Pijte vodu, jedite voće i povrće. Puno hodajte, budite sretne i smijte se puno. Tek tada će vam koža biti zahvalna i pokazati svu svoju raskoš. A usput napravite plan i ne trošite na neprovjerene kozmetičke preparate. P.S. Sve ovo vrijedi i za muškarce, ipak su nam naši moderni sugrađani za petama što se tiče kupovine svega i svačega, pa i krema. Neka ih!

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.