Libar

Videonajave knjiga kao čitateljski nagovor nove generacije

Učenici splitske II. gimnazije uključili su se u natječaj Ministarstva kulture i medija za snimanje book trailera lektire po izboru povodom Godine čitanja. Svoj kreativni su zadatak shvatili kao izvrstan intertekstualni i intermedijalni izazov te su zajedno režirali, glumili, snimali i uređivali svoje videouratke.

1. D razred odabrao je nagrađivani roman Silvije Šesto – „Debela“ koji tematizira mnoge škakljive tinejdžerske teme koje je ovaj najmlađi razred prikazao bez ikakve neugode. Autorica je tijekom književnog susreta izjavila intrigantnu misao: „Debljina je najtanji problem u ovoj nagrađivanoj, ali i osporavanoj knjizi.“ Hodnici i vrt škole bili su im sasvim dovoljni da prikažu koliko djeca zaista mogu biti kreativna i maksimalno iskoristiti sve što im je dano.

2.D razred  također se pozabavio škakljivim temama knjige „Nisam ti rekla“ autorice Rosie Kugli koja progovara o problemu rizičnih ponašanja kod mladih. Roman je nazivan hrvatskom inačicom „Mi djeca s kolodvora Zoo“ jer bez ustručavanja progovara o temama poput alkoholizma, preljuba, povodljivosti i riskiranja vlastita života. Svojim su filmom prikazali kako nekad nekoliko riječi može promijeniti čitav pogled na život, ako smo dovoljno hrabri da ih izgovorimo.

2.E razred za svoj je projektni zadatak izabrao distopijski roman „Sluškinjina priča“ kanadske autorice Margaret Atwood koji je u novije vrijeme opčinio svijet u obliku hvaljene serije. „Sluškinjina priča“ progovara o „hodajućim maternicama“, patrijahalnom društvu, totalitarnom režimu i krvavim obračunima s neistomišljenicima u distopijskom svijetu. Svoj su video snimili u suradnji sa splitskom Udrugom Domine koja se zalaže za promjene patrijarhalnih društvenih odnosa i rodnu ravnopravnost te za društvo bez diskriminacije na osnovi roda, spola i rase.

3.F razred obradio je „Koraljna vrata“ Pavla Pavličića, roman o pronalasku izgubljenih pjevanja „savršene“ knjige – Gundulićeva „Osmana“ te o poremećaju ravnoteže svijeta kroz ljudsko petljanje u sudbinu. Ovaj je razred zaista profesionalno shvatio svoj zadatak i oduševio ljepotama priobalne prirode i karakterizacijom likova, a na autentičnim kadrovima Lastova zahvaljuju profesorici Dei Telenta iz lastovske OŠ Braća Glumac.

Mentorica Filmske družine Druge i svih četiriju razreda profesorica je Magdalena Mrčela. Volju i trud ovih mladih ljudi možete podržati na Youtube kanalu „Filmska Družina Druge“ i time postati dio njihove kreativne priče.

Margarita Ivančević i Francika Burazer-Turko

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.