Libar

Time of my life

Stiglo je i ovo vrijeme. Stiglo je vrijeme Božića; vrijeme kolača, ukrašavanja borova, darova, božićne glazbe, božićnih filmova, a i filmskih klasika uopće. Svi smo se navikli na tradiciju gledanja film ,,Sam u kući”, nije on jedini film koji bismo trebali gledati. Među filmske klasike spada i film ,,Prljavi ples” koji je posebno obilježen pjesmom ,,Time of my life” koju svi rado pamte. S obzirom da je ovo glazbeni odjel ove stranice, reći ćemo nešto o ovoj svevremenskoj pjesmi.

Pjesmu ,,Time of my life” otpjevali su Bill Medley i Jennifer Warnes, a napisao Franke Previte. Pripada pop-rock žanru te svojom melodijom navodi na ples. Ne mora to nužno biti onaj ,,prljavi” koji bi se zapravo trebao zvati ,,prekrasni ples”, ali nitko vam ne brani pokušati.

Pjesma, očekivano, ima ljubavnu tematiku. Cijeli film se temelji na strastvenom, ljubavnom odnosu između bogate, pomalo sramežljive djevojke Frances zvane ,,Baby” te opuštenog, pomalo grubog plesača Johnnyja. Njihova dva suprotna karaktera suprotstavljaju se i u spomenutom plesu, no melodija koja prati tu strast poprima potpuno različiti oblik.

Sve počinje tiho, senzualno. Jaki, nježni, duboki glas Billa Bedleyja uvodi nas u područje gdje se glazba tiho čuje. Na njega se nadovezuje Jennifer i nastavlja nježnije okruženje. Naime, kada zadrži jedan glas, melodija se promijeni. Atmosfera postaje napetija, no glasovi zadržavaju svoju iskrenost i dojam sreće koji se kasnije posebno ističe u refrenu kada se začuju zvukovi poput zvona. Mnoge bi to zapravo asociralo na ljepotu ljubavi jer zvuk zvona asocira na djecu, a što su drugo djeca nego iskrena, lijepa i vesela? Nakon te vesele dionice dolazi i ona smirenija, no nju opet prekida još jača, intenzivnija melodija.

Stigavši do teksta pjesme, jasno je o čemu se otprilike radi već iz samoga naziva. ,,Time of my life” ili na hrvatski ,,Najbolje vrijeme moga života” ne govori o tuzi, nego o njenoj suprotnosti. Slušajući pjesmu možemo zamisliti Frances i Johnnyja kako pjevaju, dakle prvo pjeva Johnny koji kaže da se nikada nije osjećao tako kako se sad osjeća. Naglašava da taj osjećaj duguje svojoj ljubljenoj.

Now I’ve had the time of my life
No, I never felt like this before
Yes I swear, it’s the truth
And I owe it all to you

Za njim isto ponavlja i Frances te se na ,,argument” njegova osjećaja nadovezuje Johnny koji već dugo čeka onu pravu koja će stajati uz njega. Oboje se slažu oko ,,magične fantazije” u kojoj se skupa nalaze. Pronalaze se i u strasti koja ne zaobilazi ni njih.

I’ve been waiting for so long
Now I’ve finally found someone
To stand by me
We saw the writing on the wall
As we felt this magical fantasy

Now with passion in our eyes
There’s no way we could disguise it secretly
So we take each other’s hand
‘Cause we seem to understand
The urgency

Govore kao da ne znaju što ih je snašlo te pretpostavljaju ,,(…) da nije možda ljubav?” Žele i vole jedno drugo. Smatraju kako treba izgubiti kontrolu u toj situaciji jer pravi partner zna što oboje žele. Cijelu ljubav smatraju istinom i sebe otvaraju kao vrata da bi joj se prepustili.

‘Cause I’ve had the time of my life
And I’ve searched though every open door
‘Til I found the truth
And I owe it all to you

Ako vam se na papiru, odnosno mobitelu, ovo ne čini nešto posebno, to je s razlogom. Glazba se ne može osjetiti preko dodira dok scrollate i klikate. Imamo uši s razlogom. One nam otvaraju vrata i otkrivaju istinu ma koliko god nam oči značile. Dragi čitatelji, otkrijte i vi istinu o ovoj pjesmi o ,,suporotnoj” ljubavi i otkrijte je li uistinu vrijedna slušanja. Na koncu, također možete zaključiti je li film vrijedan gledanja. Zamislite ovo kao dva u jedan. Nemojte sada reći: ,,Pa i mogu pogledati film.” pa ga zaboraviti. Nemojte biti kao Kevinova mama i u zrakoplovu se sjetiti da vam je najmlađe dijete samo u kući ili pjesma i dalje na popisu želja.

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.