Libar
blue and white floral textile

Četiri najbolje hrvatske momčadi kreću u borbu za trofej kupa, očekuje se finale Jadrana i Juga

Osvanula je subota, osvanuo je polufinalni dan ili prvi dan nadmetanja na završnom turniru 30. izdanja Hrvatskog vaterpolskog kupa. Sada, kada nas još samo sati dijele do plivanja za prvi napad, nema više puno mudrovanja. Momčadi su spremne, točnije sve što su treneri zamislili, obavili, ‘snimili’ suparnike… sve je to već učinjeno. Nekih novih dodatnih posebnih priprema nema jer za njih nema više ni vremena. U biti, jedino što je još preostalo sudionicima završnog turnira su oni završni, kratki sastanci u hotelu, neposredno pred ulazak u autobus koji ih vodi na bazen, piše Hrvatski vaterpolski savez.

Marin Šparada je kapetan Solarisa, ali i puno više. Sjajan vratar koji je skrenuo ove sezone ozbiljno pozornost na sebe, pa se tako našao i na pripremama Barakuda. Nije povlađivanje, ali o njegovim obranama, razini prezentacije umnogome ovisi uspjeh momčadi.

– Bilo bi glupo reći da smo bez ikakvih ambicija, iako smo svjesni kakva je konkurencija. Mislim da je sportski tražiti više, nadati se boljem i vjerovati u sebe. Mi se u momčadi nadamo da možemo u polufinalu iznenaditi Jadran, iako oni imaju dosta reprezentativaca, olimpijaca… Na papiru su puno kvalitetniji od nas, ali mi smo već pokazali ove sezone i u Eurokupu da možemo igrati sa svakim. Samo ako mi budemo pravi, pa onda još i ako jadranaši uđu malo opušteniji…. Mi bi tada to mogli iskoristiti kao priliku za pokazati da nismo slučajno došli na završni turnir, polufinale Kupa. Velik bi to bio korak za Solaris kada bi ušli u finale, kazao je Šparada.

Anđelo Šetka je Šparadin kolega. Ne baš po poziciji u momčadi, uz sve je i ‘samo’ 11 godina stariji, ali Anđelo je kapetan Jadrana. Prvi među jednakima u doista vrlo jakoj momčadi koju su ljetos još formirali na Zvončacu.

– Želja je velika u cijelom klubu i cijelom krugu ljudi koji žive za Jadran, da nam ova sezona donese trofeje. Naravno, nitko nam neće doslovno ‘donijeti’ trofej, za njih se valja izboriti. Opterećenja ipak po meni ne bi smjelo biti. Treba biti realan, Jug je već 20-ak godina vladar u hrvatskom vaterpolu, oni igraju dobro i oni su ipak neki favorit broj 1, ako ćemo tako. No, ja uopće ne bi pričao o ničem drugom prije polufinala nego o Solarisu. Njih ne smijemo uopće olako shvatiti. Na papiru možda jesmo favoriti, ali papir je jedno, voda neki drugi medij. Zato mi moramo prvo svoje obaviti danas, u subotu, koncentrirati se na prvu utakmicu, na Solaris. Uz sve, oni su mlada momčad koja radi baš jako dobro, s jednako tako mladim trenerom Mareljom, a oni protiv nas nemaju što izgubiti. Mogu samo jako puno dobiti. Zato mi moramo biti i oprezni, biti pravi i pokazati svoju kvalitetu, rekao je Šetka.

Još je jedan vratar na ovom turniru kapetan momčadi. To je Ivan Marcelić, kapetan Mladosti. On je prošle sezone u ovo doba bio taj koji je prvi podizao pehar namijenjen pobjedniku Kupa. Pa, i ne samo prošle sezone, ako ćemo iskreno. Koja je ideja u Zagrepčana za ovaj prosinac i kako se za početak suprotstaviti jugašima?

– Ideja je po mogućnosti ponoviti onu utakmicu iz prošlog mjeseca u Beogradu. Tamo smo dobar dio utakmice vodili, sve do zadnje polovice zadnje četvrtine. Nismo međutim uspjeli baš i zbog našeg ‘kratkog’ sastava, gdje su onda jugaši postigli nekoliko laganih golova iz kontri. Sad smo, na sve ovo, još oslabljeniji, kraći za još jednog nama vrlo bitnog igrača. Nema nam Luke Bajića, dok se Jugu vratio u pun pogon njihov najbitniji igrač, Fatović. Tako da… ha mislim, to je sport. Idemo gledati na to da smo u istom sportu, 7 kapica protiv 7 kapica u vodi i gotovo. Ako ćemo nešto drugo izmišljati, nećemo se dobro provesti. Moramo sami sebi racionalizirati stvari, shvatiti da su i oni samo igrači, sportaši kao i mi, i idemo ih napasti, objasnio je Marcelić.

E sad jedan koji nije kapetan, ali jest od sviju igrača koji će ovog vikenda igrati u bazenu uz Savu, daleko najtrofejniji, najiskusniji. U biti, on je ionako najtrofejniji hrvatski vaterpolist svih vremena, Maro Joković. Dosad ima ukupno 58 medalja, trofeja. S Barakudama 20, s klubovima 38.

– U suludom rasporedu mnoštva utakmica, to stvarno moram istaknuti, sada se dijeli prvi trofej. Ali dobro, naviknuli smo više da je prosinac takav. Što se polufinala s Mladosti tiče, dvaput smo se njim sreli ove sezone i oba puta ne možemo reći da je baš bilo lagano. Nije uopće. Imamo i mi mladu momčad, također dosta izmijenjenu. Vidim da je Mladost oslabljena bez Luke Bajića. Mislim da ni oni, ni mi nismo došli do one razine na kojoj bi mogli reći da točno znamo što želimo i možemo. Zato, ako od početka utakmica krene u izjednačenom ritmu, takva će onda biti do kraja. Ako se mi ne odvojimo u početku, onda očekujem fizički iscrpljujuću utakmicu u kojoj mogu neki detalji odlučivati, pozicijska obrana i napad, zaključio je Joković.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.