Libar

Članovi Novinarske grupe Osnovne škole Skalice intervjuirali su ravnatelja Centra izvrsnosti SDŽ

Prilikom posjeta Enter konferenciji u subotu, 11. prosinca 2021., članovi Novinarske grupe Osnovne škole Skalice intervjuirali su ravnatelja Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, gospodina Ivicu Zelića. U intervjuu koji slijedi saznajmo o čemu su razgovarali.

Koliko ste već dugo u Centru izvrsnosti?

Dakle, nakon završetka prve godine, ja sam se priključio timu, to je bila 2017. godina. Došao sam kako bi dao neku svoju osobnost i unaprijedio postojeće procese. U prvoj godini postojanja Centra bio je samo Centar izvrsnosti matematike. Kasnije su otvorene informatika, nove tehnologije, onda smo nakon toga nastavili s prirodoslovljem, a danas ste i vi tu kao dio aktivnosti Centra izvrsnosti.

Kako ste došli na ideju pokretanja projekta CIMAJ?

Jedan dio STEM područja smo zaokružili. Zašto smo započeli sa STEM-om? Iz razloga što na tržištu rada zaista nedostaje velik broj osoba koje imaju mogućnost raditi unutar STEM područja. Međutim, STEM nije jedino područje u kojem imamo visokomotivirane i darovite učenike. To je također i područje multimedije i jezika pa smatramo da je došlo vrijeme da se posvetimo i tom području.

Odakle Vam ideja o pokretanju Enter konferencije?

Imamo mi puno ideja, samo ideju pustimo u trenutku kad je vrijeme za to. Pandemija je učinila svoje. Mi smo inače tradicionalno radili konferencije, do sada smo ih napravili dvije. Bili su to izazovi u radu s darovitom djecom i mladima. Nažalost, prošle godine nismo imali mogućnost organizirati konferenciju pa smo to odlučili realizirati ove godine. Htjeli smo ponuditi nastavnicima malo drugačiji okvir za usvajanje znanja jer ipak, da bi djeca izašla kao kvalitetne osobe iz sustava odgoja i obrazovanja, moramo imati nastavnike koji to mogu, hoće, žele i znaju iznijeti.

Sigurno Vam nije bilo jednostavno organizirati ovu manifestaciju? Koliko Vam je vremena bilo potrebno?

To vam ne smijem otkriti. Inače, radimo po nekom godišnjem planu, ovisno o tome koja nam je aktivnost u fokusu. Tako se prebacujem s posla na posao, a intenzivne pripreme su zadnjih mjesec i pol dana bile poprilično zahtjevne.

Namjeravate li nastaviti s Enterom idućih godina?

Naravno. Ništa što smo započeli nije bila lasta za jedno proljeće, nego dapače, ove naše laste koje radimo učestalo se vraćaju iz godine u godinu. Programi koje započnemo u jednoj godini nastavljaju se, samo što svake godine tu ideju, to što smo pustili kao program ili projekt, samo unaprjeđujemo. Entera će biti sigurno sljedeće dvije godine. Nakon druge godine ćemo napraviti evaluaciju prve dvije da vidimo što ćemo unaprijediti za treću, odnosno na koji način ćemo organizirati četvrtu, petu, šestu, itd.

Gospodine Zeliću, zahvaljujem na intervjuu. Želimo Vam puno uspjeha u daljnjem radu.

Hvala vama, ekipa. Samo nastavite tako. Pozdrav!

Tonka Bilonić i Ante Petričević

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.