Libar

Udruga ‘Kolajna ljubavi’ uljepšat će život 20 djevojaka iz Kenije i Tanzanije

Hrvatska razvojna pomoć stigla je u daleku Tanzaniju gdje je humanitarna udruga “Kolajna ljubavi” uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske otvorila digitalni centar u najsiromašnijem gradu te zemlje. Dio je to projekta „Wonderful World of Women“ za kojeg je Udruga sa sjedištem u Imotskom pri MVEP RH potpisala ugovor za financiranje bespovratnim sredstvima.

Cilj projekta je poboljšati status dvadeset siromašnih djevojka u Keniji i Tanzaniji te poboljšati kvalitetu života djevojčica i djece s teškoćama u razvoju. Posebna pažnja se posvećuje integraciji osoba s invalidnošću u zajednicu i njihovoj rehabilitaciji. Partner na projektu je i udruga „Orthoing“ koja će provesti ciklus edukativno-zdravstvenih radionica za osobe s invalidnošću za njihov kvalitetniji rehabilitacijski proces koji je u Africi luksuz. Projekt će tako kroz medicinska, tehnička i obrazovna rješenja ekonomski osnažiti kućanstva siromašnih djevojaka i omogućiti bolje životne uvjete za djevojčice s tjelesnim invaliditetom. Tako će se povećati svijest o ravnopravnosti spolova, ljudskim pravima i pozitivnim primjerima demokratske tranzicije.

Ostale projektne aktivnosti će uključivati pružanje podrške i obrazovanja siromašnim djevojkama te osiguranje financiranja i razvoj poslovanja nakon školovanja u vidu osnivanja vlastitih obrta. Tako će mnoge djevojke dobiti svoje prve šivaće mašine za otvaranje krojačkog obrta ili frižider, sokovnik za izradu fantastičnih voćnih sokova.

Afrički centar zbivanja projekta je Sirotište sv. Ante u Songei koje je „Kolajna ljubavi“ izgradila 2010. godine i otad se financira donacijama. Ovih dana tamo je jako dinamično, a pripreme za provedbu projekta su u punom jeku. Tako se tamo upravo otvora Informatičko-digitalni centar te Klub žena. Na mjesečnoj razini planiraju se osnaživačke radionice i radionice razvoja poduzetništva, a u bliskoj budućnosti će se moći na web stranici nabaviti i rukotvorine nastale ručnim radom sudionica projekta.

Ukupni proračun projekta je 298.000 kuna, a trajat će od rujna 2021. do ožujka 2023. godine. U Tanzaniju je stigla i voditeljica radionica Mejrema Lujinović koja je krenula s implementacijom projekta te će uz voditeljicu projekta Ivanu Marasović napraviti detaljnu selekciju stipendistica i provodit će brojne radionice i edukacije u Tanzaniji i Keniji.

Udruga „Kolajna ljubavi“ izrazito je ponosna na dobiveni projekt koji je priznanje svega onoga što Udruga godinama čini uz pomoć svojih volontera. Razvojnom pomoći je omogućeno da se poboljša život žena i djece, a Hrvatska u gradu Songei postaje omiljena zemlja i to ne samo zbog nogometa. Humanitarni rad i ulaganja u poboljšanje kvalitete života prepoznata su i vide se u zahvalnim osmijesima lokalnog stanovništva.

“Izrazito smo ponosni na dobiveni projekt koji je priznanje svega onoga sto Udruga godinama čini uz pomoć svojih volontera. Čim nas vide na ulici prilaze nam i veselo nas pozdravljaju, jer vide koliko se kvalitetnih sadržaja donosi u Songeu i svi su jako sretni zbog toga,” rekla je Ivana Marasović.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.