Libar

HNK Zadar trenutno je u fazi stabilizacije, a daljnji napredak kluba trebao bi biti nacionalni interes

Nakon ekspresnog ulaska u 3. HNL jug, momčad mladog stručnjaka Želimira Terkeša je imala tešku jesen. Nekoliko je razloga koji su se u startu nametnuli, kasne kvalifikacije u triler dvoboju protiv GOŠK-a iz Kaštel Gomilice završile su u korist Zadrana tek početkom srpnja, što nije ostavilo dovoljno vremena za pripreme i slaganje rostera za trećeligaški rang.

Vrlo malo slobodnih igrača je ostalo na tržištu, pa se struka HNK Zadra oslonila na postojeći kadar uz nekoliko pojačanja i mladih prinova koji su u velikoj mjeri opravdali ukazano povjerenje.

Bitno je istaknuti da je 3. HNL jug jedno od najzahtjevnijih natjecanja, ponajviše iz razloga izjednačenosti i velikog broja igrača koji svojom kvalitetom mogu biti konkurentni i u višem rangu. Terkeš je na samom početku imao kostur od igrača s prvoligaškim iskustvom koji su najveći teret iznijeli u borbi za promociju u viši rang.

Iskusni Jure JerbićLuka Begonja, Igor BanovićVlatko Blažević, nisu u prvom dijelu zbog ozljede imali podršku Jurice Buljata, ali je jako dobre partije pružio Josip Iveljić, pa i vrlo stabilni vratar Jakov Pinčić.

Od samog starta je Josip Majić pokazao da se radi o pojačanju, i prava šteta je što su ga kočile ozljede. Veliki problem u momčadi plavih je deficit mladih igrača (tri moraju započeti utakmicu), što je posljedica „rupe“ uzrokovane raspadom NK Zadra, u kojem se zadnjih godina dogodio odljev velikog broja mladih igrača u smjeru Zagreba, Splita, pa čak i Osijeka, odnosno Rijeke.

Mlade prinove David Iličić na desnom boku i Gabriel Rokov na poziciji stopera su uz napadača Antu Vukadinovića dobili najviše prigoda na samom početku, a u nastavku i Boris Labus, te pojačanje iz Neretvanca Josip Stojčević. U najboljeg strijelca i asistenta polusezone se prometnuo Vlatko Blažević s devet postignutih zgoditaka, Ante Vukadinović četiri puta i Ante Toni Bačkov tri puta su tresli mrežu.

Bodova je trebalo biti i više, igra je bila puno bolja od rezultata, „plavi“ su se samo iz Mravinaca vratili bez ispaljenog metka. Najviše su nedostajali bodovi iz domaćih utakmica protiv Zmaja iz Makarske i Hrvatskog viteza iz Posedarja, minimalni porazi nisu odražavali stvarno stanje na terenu, gdje su domaći imali veći posjed i bolje prigode, ali je lopta po jednom završila u njihovoj mreži.

Izdvajamo jako dobre partije protiv zahtjevnih domaćina iz Opuzena, RNK Splita u Parku mladeži i Junaka iz Sinja, iz kojih je Zadar izašao neporažen, ali i utakmicu u Dubrovniku gdje je vodstvo od 0:1, na kraju otišlo u poraz od 2:1. Sigurno im je najteže palo gostovanje u Otoku kod Sinja, gdje su imali 0:3, i još niz šansi da utakmicu riješe u prvom poluvremenu, ali su u nastavku domaćima dopustili da se vrate na 3:3. Igrači HNK Zadra su najbolje utakmice odigrali na Stanovima u uvjerljivim pobjedama protiv Vodica, Kamena, Primorca i Zagore te Uskoka na Klisu, kada su pokazali kvalitetu razine drugoligaškog ranga.

Analizom kvalitete igre i rezultata je vidljivo da su treneri  Želimir Terkeš i njegov pomoćnik Dragan Blatnjak u zadnjih sedam utakmica pronašli igru i formaciju koja najbolje odgovara igračima što je donijelo niz neporaženosti i stabilizaciju.

Tablica nakon 17. kola smješta Zadar na deseto mjesto, svega šest bodova od trećeplasirane Neretve i tri boda od Primorca i Hrvaca koji dijele šesto mjesto. Upravo su navedene pozicije minimalan cilj koji HNK Zadar želi ostvariti kako bi se izborile kvalifikacije za 2. HNL ili ušlo u 3. jedinstvenu ligu koja se reformom natjecanja pokreće od sezone 2022./2023. Za takav rezultat će se trebali nastaviti uzlazna putanja i skupljanje bodova, ostanak najboljih igrača, ali i dolazak nekoliko pojačanja će biti neophodan.

Sigurni smo da Zadra očekuje velika borba za 2-3 mjesta koja vode u viši rang, a konkurencija je velika. Jadran iz Ploča je stvorio veliku zalihu bodova, klubovi koji imaju najbolje uvjete su blizu, RNK Split je na četiri boda prednosti, a Junak iz Sinja ima tri boda manje. Ambicije su pokazali Neretva iz Metkovića koja je visoko, GOŠK iz Dubrovnika i Zmaj iz Makarske koji su bodovima nisko, ali ne i nedohvatljivo.

Prošlogodišnji prvak Neretvanac sigurno nije bez ambicija, ali za sve momčadi se uvijek postavlja pitanje ispunjavanja financijskih i infrastrukturnih kriterija. S obzirom da se radi o klubu iz velike urbane sredine koji ima uvjete i tradiciju, čemu danas svjedoči veliki broj reprezentativaca i igrača koji nastupaju u velikim klubovima i ligama, HNK Zadar zaslužuje promociju u viši rang, što bi u krajnjem slučaju trebao biti i nacionalni interes.

Foto: HNK Zadar

Antonio Gašperov

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.