Libar

Intervju s Anom Majić – Generacija Z je budućnost

Ana Majić, prof. psihologije, posljednje tri godine zaposlena je u Centru izvrsnosti SDŽ gdje educira nastavnike/mentore za rad sa darovitim učenicima, sudjeluje u razvoju i evaluaciji programa CI SDŽ te znanstveno-istraživačkom radu. Tema njenog predavanja na ENETR konferenciji bila je „Generacija Z“.

U svom predavanju se dotakla općenitog pojma Generacija Z i načina života pripadnika te dobne skupine. Jedan dio predavanja posvetila je i savjetovanju profesorima kako se prilagoditi novim generacijama te im je poručila da trebaju biti otvorenog uma ukoliko žele ostvariti kvalitetan kontakt s djecom novih generacija.

Nakon predavanja, uhvatili smo je na hodniku i postavili par pitanja vezanih za njeno predavanje:

Što se tiče Vašeg predavanja, što mislite koliko bi još trebali napredovati da bi ostvarili potpunu suradnju između učenika i profesora te kakvo je trenutno stanje po Vama?

  • Mislim da je stanje raznoliko, da ovisi od nastavnika do nastavnika, da postoje neki nastavnici koji izvrsno surađuju s djecom, dok s druge strane postoje i oni koji malo kasne s ovim promjenama koje su stigle.

Znači, angažiranost je raznolika po tom pitanju?

  • Različiti smo… Uvijek ima nastavnika koji, po kriterijima učenika i nije baš najidealniji nastavnik.

Možemo li se kao država pohvaliti digitalnom pismenošću ili ima još dosta mjesta za napredak?

  • Opet je šaroliko od škole do škole. Vaša škola je izvrstan primjer škole koja se osuvremenila, koja je imala sva digitalna pomagala na vrijeme, ako ne i prije ostalih. Među prvima je ušla u projekt e-škole te Vam omogućila i pametnu učionicu i tablete, naravno za one koji su htjeli, bilo je, ali se škole, općenito, dosta razlikuju po tom pitanju.

Kako ste bili u direktnom doticaju s djecom vezano za ovu temu, mislite li da će potpuna digitalizacija pozitivno ili negativno utjecati na njih?

  • Potpuna digitalizacija će zasigurno negativno utjecati na djecu. Mislim da je to samo jedan alat više koji bi koristio da se nastava obogati kada to odgovara nastavnom sadržaju. U kombinaciji s terenskom nastavom i drugim metodama to čini jednu cjelovitu priču.

Mislite li da djeca teže potpunoj digitalizaciji?

  • Ja ne vjerujem. Ja vjerujem da različite metode različito dopiru do svih Vas jer ste i Vi različite skupine. Mislim da pomoću kombinacija različitih tehnika i različitih tipova nastave svatko od Vas može pronaći ono što njemu odgovara.

Hvala vam na vremenu koje ste odvojili za nas!

  • Bilo mi je zadovoljstvo 😊

Mislava Guberac

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.