Libar

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Međunarodni Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca. Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, a naša mala škola aktivno sujeluje.

Stručnjaci se slažu kako je prevencija najvažnija, stoga smo ove godine krenuli s edukacijom učenika razredne nastave. Naime, uočili smo koliko je ovisnost o mobitelima i računalima u većoj mjeri izražena kod male djece te je naglašena borba protiv ovisnosti o elektroničkim uređajima. Učenici razredne nastave su imali prilike pogledati edukativnu prezentaciju o pretjeranoj uporabi računala, mobitela i tableta. Također su sudjelovali u radionicama u kojima su osvijestili koliko vremena provode gledajući u ekrane i važnost direktne komunikacije i druženja. Predlagali su načine kako mogu kreativno i poticajno provoditi svoje vrijeme s prijateljima i članovima obitelji te koje socijalne vještine mogu razvijati.

Učenici predmetne nastave su kroz edukativne prezentacije i radionice uočavali izazove svih vrsta ovisnosti i općenito izazove odrastanja. Osobita pozornost je poklonjena poticanju samopoštovanja i zauzimanja čvrstog stava u vezi ovisnosti kako se ne bi upalo u zamku eksperimentiranja i opasnih posljedica uživanja raznih vrsta ovisnosti.

Kako se 5. prosinca obilježio  Međunardni dan volontera, na Vijeću učenika se razgovaralo o dobrobiti volontiranja i koristi koje imaju i pojedinci i cjelokupna zajednica kad se mlada osoba uključi u volontiranje. Kroz mnogobrojna mala i velika djela dobrote, poticali smo solidarnost i humanost što su osnovne osobine jednog aktivnog volontera. Nastavit ćemo s volonterskim aktivnostima i dalje u sklopu školskog preventivnog programa potičući humanost i empatiju kod naših učenika.

Lucija Kozlica

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.