Libar

Virtualni posjet dječje pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević OŠ Ravne njive – Neslanovac

U prostoru školske knjižnice 26. studenog 2021. godine održan je videosastanak s Helencom Pirnat Dragičević, državnom pravobraniteljicom za djecu

Zadaća pravobraniteljice je štititi, pratiti i promicati prava i interese djece na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona. S obzirom na važnost njezine uloge u životu djece, bili smo počašćeni virtualnim posjetom gđe Pirnat Dragičević.  

Na samom početku susreta predsjednica Vijeća učenika Klara Tabak predstavila je školsko vijeće:

– Naše školsko vijeće sastoji se od 37 vijećnika. Rad Vijeća učenika koordinira pedagoginja Dubravka Katačić. Uloga Vijeća učenika je doprinos poboljšanju položaja svih učenika u školi, kao i briga o zaštiti prava svih učenika.“

Sve prisutne i pravobraniteljicu pozdravili su ravnatelj Miljenko Bitanga i pedagoginja Dubravka Katačić. Glas Vijeća bile su glasnogovornice Klara Tabak (7. a), Ella Đikić (7. a), Natali Šimunović (8. a), Anamarija Mađarević (8. d), Sara Marijanović  (7. c), Tina Martinović (7. c) i Lana Mandić (6. a), a u publici je bilo preko 20 vijećnika.

Nakon uvodnih riječi i pozdrava uslijedila su pitanja za vijećnike i razgovor s pravobraniteljicom.

S pravobraniteljicom smo razgovarali o načinima i kvaliteti provođenja slobodnoga vremena. Većina učeničkih odgovora otkrila je da imaju slične ili iste navike: treninzi, učenje, igra s prijateljima – najčešći su načini kako provode vrijeme… Na slobodno vrijeme i život djece i mladih značajno utječe pandemija s kojom se „nosimo“ već drugu godinu zaredom. Iz učeničkih odgovora bilo je jasno da svi žale za danima i djetinjstvom bez korone. Nastava na daljinu, život pod maskama, strah, neizvjesnost, testiranje i simptomi – postali su ključni motivi dječje svakodnevice.

Osim aktualnih problema, kroz razgovor smo se dotakli i prethodnih aktivnosti Vijeća učenika. Jedan od prijedloga koji nije zaživio bilo je uvođenje školskih uniformi. Vijeće učenika provelo je anketu, a većina anketiranih učenika bila je protiv tog prijedloga. Učenici su pravobraniteljici iznijeli i svoje viđenje kako poboljšati život u lokalnoj zajednici – bilo je tu uistinu nadahnjujućih i tematski raznolikih prijedloga.

Kao primjer ovogodišnje aktivnosti Vijeća učenika navedeno je sudjelovanje u humanitarnoj akciji A di si ti?! za splitske beskućnike i sudjelovanje u eTwinning projektu (učenje o dječjim pravima, Konvenciji, druženje s ostalim dječjim vijećnicima u Europi, razmjena iskustava…).

Nakon sat vremena ugodnog druženja podijelili smo svoje dojmove o susretu s pravobraniteljicom. Naučili smo puno o pravima djeteta i njihovoj važnosti te kome i kako se u slučaju potrebe može obratiti svako dijete.

Na vijećnicima je da stečena znanja i iskustva prenesu svojim vršnjacima.

Karmen Čičmir

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.