Libar

Projektni video II. gimnazije „DRUGAčiji multimedijalci“ – CIMAJ nas je potaknuo na zajedništvo, rad i napredak

Školski tim splitske II. gimnazije nakon šest mjeseci provedbe Projekta CIMAJ pri Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije sa sigurnošću može reći da nas je ovaj projekt ujedinio, osposobio u mnogim novim domenama i vještinama, umrežio sa stručnjacima iz područja obrazovanja, ali iznad svega potaknuo na rad s izvrsnim pojedincima u našim redovima.

Prvi je korak u našem projektu bio sastavljanje tima na čelu s mentoricama – prof. Emom Bodrožić-Selak i Magdalenom Mrčelom. Profesorica Bodrožić-Selak bavila se književnojezičnim aspektima radnih zadataka, a prof. Mrčela bila je koordinatorica multimedijalnog i novinarskog dijela.

Prvi problem s kojim smo se susreli bile su naše pretpostavke o brojnosti učenika uključenih u projekt. Umjesto očekivanih 40, ubrzo se iskristaliziralo 10-ak učenika koji su dosljedno sudjelovali u svim fazama projekta. I sam je projekt doživio određene korekcije zbog tema i sugovornika koje nismo mogli unaprijed predvidjeti, a nametnuli su se svojom društvenom važnošću i aktualnošću.

U okviru projekta učenici su dosljedno i pravovremeno pratili sve bitne vijesti iz škole, ali i komentirali društvene događaje vezane za naš grad i županiju, osobito u području obrazovanja, kulture i sporta. Pri obavljanju zadataka unutar CIMAJ-a podijelili smo se na urednike, novinare, snimatelje, montažere i voditelje društvenih mreža. Koordinatorice su nam ukazivale na najčešće pogreške u pisanju medijskih sadržaja i pomagale u lekturi materijala. Pri provedbi projekta profesorice su u skladu s kurikulom predmeta Hrvatski jezik prikazale odlike novinskih žanrova i novinarsko-publicističkog stila.

Tijekom šest mjeseci projekata bavili smo se nizom društveno korisnih tema koje su objavljene na portalu Libar. Izdvojili bismo suradnju s Gradskom knjižnicom Marka Marulića (izrada zbornika o Vukovaru, snimanje reportaže s Helenom Bužančić, voditeljicom Odjela za djecu i mlade, izložbe, projekcije filmova), koristan urednički kolegij s Augustinom Markotom, novinarom i zamjenikom urednika portala Dalmacija Danas, praćenje uspjeha mladih sportaša (Daniel Barun i Ana Viktorija Puljiz), intervju sa Sarom Županović, našom učenicom i natjecateljicom Supertalenta, obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na promociji knjige Jelene Alfirević, reportaže s Enter konferencije, snimanje čak četiriju videonajava knjiga u okviru natječaja Ministarstva kulture povodom Godine čitanja, pisanje komentara o fenomenima poput hajduštva i brze mode, praćenje projektnog dana pri Centru izvrsnosti SDŽ, intervju s juniorskim kapetanom Hajduka Ivanom Krolom, intervju s Marinom Vidović, osnivačicom Udruge Feniks za promicanje mentalnoga zdravlja, a naposljetku smo napravili svojevrsnu evaluaciju projekta CIMAJ u podcastu s prof. Emom Bodrožić-Selak.

Najvidljiviji je napredak u projektu CIMAJ, osim razvoja jezičnih i novinarskih vještina, pokretanje društvenih mreža škole. Naša Facebook i Instagram stranica sada služe kao korisna platforma za sve školske vijesti i uspjehe, ali i kao koristan izvor informacija za buduće učenike. Osim toga, učenici koji se planiraju baviti novinarstvom, fotografijom i režijom kroz portal su Libar dobili izvrsnu platformu za vidljivost svojih radova. Projekt smo okrunili dvama kratkim filmovima.

Trominutni projektni video „DRUGAčiji multimedijalci“ ukratko prikazuje šestomjesečni rad našega tima, od prvih sastanaka do evaluacije projekta. Predviđen je za Festival izvrsnosti u Saloni.

Budući da sav vrijedan polugodišnji rad ne stane u tri minute, odlučili smo ga proširiti kratkim dokumentarnim filmom u kojemu smo detaljnije prikazali svoj put od planiranja projektnih zadataka pa sve do realizacije vijesti, intervjua, reportaža i podcasta „na terenu“:

Nadamo se da smo svojim radom opravdali interni naziv „Druga projektna gimnazija“ i ukazali na vrijednosti koje Centar izvrsnosti želi njegovati – izvrsnost nije samo cilj, izvrsnost je stav!

Mia Milković

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.