Libar

Upoznajmo ptice u školskom vrtu Osnovne škole Brda

Dobar dan, dragi čitatelji.

Danas je s nama učiteljica Ines Zlatar, a pitanja postavljaju Marijeta, Ana, Stipe i Benedikt.

Ana: Koje ste sve ptice uočili u našem vrtu?

Učiteljica Ines Zlatar: Dobar dan, djeco! U vrtu ima dosta ptičica. Najčešći je kos. Jeste vi vidjeli kosa?

Svi: Da.

Učiteljica Ines Zlatar: A kako izgleda?

Svi: Crn je.

Učiteljica Ines Zlatar:  Da, crn. I ima žuti kljun. Zatim u naš vrt dolazi vrapčić, kao i ovaj na vašim vratima, on je smeđkasti. Onda još imate crvendaća. Znate li, kakva je to ptičica? Ona ima crvena prsa, lijepo pjeva… on je pored češljugara, najljepši pjevač u našem vrtu. Znate li kako glasi naš dalmatinski izraz za češljugara?

Svi: Ne?

Učiteljica Ines Zlatar: Jeste li čuli za grdelina? E, on je lijepa šarena ptičica i on je najljepši pjevač. Od ptičica, tu sam još vidjela gugutku. Ona je slična, ustvari, grlici zato što ima ovratnik oko vrata, kao neku ogrlicu. Međutim, njeno pravo ime je gugutka, a grlica je trenutno u Africi i brzo će nam doletjeti, vratiti se. Na školskom dvorištu još sam vidjela i bijelu pastiricu, to je mala crno-bijela ptičica koja kad sleti maše repićem valovito i po tome je karakteristična i razlikuje se od drugih ptičica.

Marijeta: Čujem da radite kućice za ptice pa me zanima koliko ste ih do sada izradili?

Učiteljica Ines Zlatar: Ja nisam radila kućice za ptice (izrađuju je učitelji tehničkog odgoja s učenicima op.a.). Ja sam radila hranilice za ptice. Kućice za ptice su malo zahtjevnije i za njih treba pripremiti poseban materijal. Hranilice su jednostavnije za izradu, možemo ih izraditi od materijala pronađenog u prirodi, od raznih boca – reciklažom…

Benedikt: Zašto radite kućice za ptice ako one same sebi mogu napraviti gnijezdo?

Učiteljica Ines Zlatar: Na ovaj način im pomažemo. Nije lako napraviti gnjezdo. Gnjezdo se tijekom zime zbog loših vremenskih prilika sruši. Osim toga, neke ptice ne grade gnijezda na grančicama ili na granama, one traže duplje, rupe u stablu. To je malo teže naći. Mi im na taj način pomažemo, a osim toga, bit će i bliže nama ako sviju gnjezdo u blizini naše škole, u školskom vrtu ili u školskom dvorištu.

Ana: Kako promatrati ptice?

Učiteljica Ines Zlatar: Kako to rade promatrači ptica? Prvo vam treba dvogled, a zatim, ako želite zabilježiti ono što vidite, treba vam i fotoaparat. Ja imam malo jači „zoom“ tako da mogu daleku ptičicu približiti sebi.

Marijeta: Kada je najbolje vrijeme za promatranje ptica?

Učiteljica Ines Zlatar: Najbolje vrijeme, po mom iskustvu, je proljeće kada su one jako zaljubljene. Kada su zaljubljene, one su manje oprezne pa ih je lakše primijetiti i lakše ih je zabilježiti odnosno slikati.

Benedikt: Zašto ste izradili hranilice i što učenici trebaju znati o tome?

Učiteljica Ines Zlatar: Učenici su naučili s kojom vrstom hrane treba hraniti ptice, a to je razno sjemenje. Nije im dobro davati kruh jer ga teže probavljaju. Osim toga, potrebno im je zimi dati malo masnoće pa smo radili masne kuglice. Vole i voće… to je ono što treba znati o hranjenju ptica.

Stipe: To je sve za danas. Doviđenja.

Sudjelovali su: Ines Zlatar, prof., učenici 5. A razreda Marijeta, Stipe, Ana i Benedikt

Snimila i transkribirala: Zrinka Banić, prof.

Osnovna škola Brda

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.