Libar

Einstein je ljubomoran

Sigurno su se svi do sada susreli s izrazom: ,,Asti šta si pametan.” ili ,,Einstein ti zavidi”. Taj izraz je bio nekome upućen ili ga je netko primio kao kompliment jer ima odlične ocjene iz matematike, fizike, kemije i slično. Kada netko ide na natjecanja iz prirodoslovnih predmeta vjerojatno će mnogi za tu osobu reći da je jako inteligentna, ali snalazi li se u svakom polju inteligencije i života jednako, tj. s jednakom lakoćom?

Prije same diskusije trebalo bi se upoznati s inteligencijom i njenim teorijama. U psihologiji, inteligencija je sposobnost snalaženja osobe u novim situacijama koristeći se prethodnim iskustvima i znanjima. Ona se može mjeriti raznim testovima inteligencije.  Neki će se ljudi vrlo jednostavno snaći u novim matematičkim zadacima dok će neki lakše sastaviti neku jasnu, smislenu rečenicu. O čemu je tu riječ? Sigurno su svi čuli za osnovne tri podjele: ,,matematičare”, ,,društvenjake” te ,,umjetnike”. Naime, na iznenađenje mnogih po jednoj teoriji (od njih deset), postoji devet vrsta inteligencije: lingvistička (jezična, verbalna), glazbena, matematičko – logička, prostorna, tjelesno-kinestetička, interpersonalna, intrapersonalna, naturalistička te duhovna inteligencija. Sigurno ste upoznati sa svima osim s prostornom, interpersonalnom i intrapersonalnom inteligencijom. Prostorna je inteligencija  povezana s učenjem i razmišljanjem u slikama. Osobe s razvijenom prostornom inteligencijom lako pamte lica i skiciraju detalje koje su vidjeli. Iako imaju slično nazivlje i značenje, intrapersonalna i interpersonalna inteligencija se razlikuju po ,,dosegu” analize osobe. Osoba intrapersonalne inteligencije je više fokusirana na svoja promišljanja, znanja i analizu same sebe, dok interpersonalne osobe uživaju izlaziti van, upoznavati se s drugim ljudima te analizirati njihov govor tijela i promišljanja.

Sada kada smo upoznati s ovom teorijom inteligencije, mogli bismo postaviti jedno bitno pitanje. Koja je inteligencija cijenjenija i najproduktivnija? Sigurno će mnogi u npr. MIOC-u reći da je matematičko-logička inteligencija najvažnija jer se najviše njeguje i iziskuje najviše posvećenosti prema matematičko-logičkim predmetima. Kada bismo govorili o aspektu cjelokupnog života pojedinca, tada se na to pitanje može teško odgovoriti. Zašto? Svatko od nas je različit. Među svima nama ima budućih liječnika kojima je važna prirodoslovna strana zbog svog zanimanja. Naravno, važna je i razvijenost interpersonalne inteligencije jer je ona nužna za komunikaciju između liječnika i pacijenata. Idemo sada na suprotnu stranu do umjetnika. Umjetnici mogu biti slikari, kipari, glazbenici, itd… Njima je važna njihova glazbena i umjetnička inteligencija s pomoću koje se izražavaju kroz svoj rad te tu dolazimo do spomena, meni i vjerojatno većini najpotrebnije inteligencije; emocionalne inteligencije (EI). Emocionalna inteligencija označava sposobnost prepoznavanja i kontroliranja vlastitih i tuđih emocija. Ona nam omogućava stvaranje prijateljstava i održavanje socijalnog života koji je esencijalan jer nitko ne može biti sam. Svi ljudi  imaju potrebu imati nekoga uza se, bez obzira bila to obitelj ili pak prijatelji.

Mnogi su sigurno do sada očekivali odgovor na pitanje: ,,Koja je inteligencija važnija?”, ali na to pitanje nema odgovora. Liječnik će reći jedno, pisac drugo, a umjetnik treće. S ovim člankom i njegovim zaključkom vam samo mogu predložiti da za nekoliko godina, nakon završetka školovanja, sami sebe upitate ovo pitanje.

Kjara Zorić

1 komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.